Un inusual cicló al Mediterrani

Un "medicane" anomenat Xenofont podria convertir-se en cicló i colpejar Grècia i el sud-est d'Itàlia

Francesc MauriActualitzat

Entre aquest divendres i dissabte el món meteorològic mediterrani està expectant. Un "medicane" batejat amb el nom de Xenofont podria convertir-se en cicló i afectar la zona del sud-est d'Itàlia i Grècia principalment, és a dir, l'àrea de la mar Jònica.

Què passarà aquest divendres i dissabte?

L'entrada d'un solc fred a la zona central del Mediterrani, una mena de falca en forma de V als 5.500 metres, cap al Mediterrani central formarà el que anomenem gota freda mediterrània o tècnicament, DANA, aquestes pròximes hores. Tot seguit, hi ha algunes discrepàncies però en els models, segons el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini, la pertorbació podria aprofundir-se molt en situar-se en vertical, aire molt càlid en superfície, càlid a nivell mitjà i poc fred en alçada. L'absència de vent o pantà baromètric a la zona ho afavoriria. Gairebé com un huracà tropical. De fet, podria considerar-se cicló de categoria 1 si tenim en compte que el model de l'ECWMF, Centre Europeu, donaria vents sostinguts pròxims als 117 km/h i cops de fins a 160 km/h. Les pluges podrien superar els 200 l/m2.

La incertesa és molt gran i, de moment, cap servei meteorològic ha agafat la direcció i seguiment del fenomen de forma centralitzada. El sud-est d'Itàlia, sobretot la zona de Calàbria, les illes gregues i després la zona continental podrien ser les àrees més castigades. També Malta en forma de mala mar. Ara bé, cal remarcar que és normal aquesta incertesa tan gran en la formació i seguiment d'un fenomen erràtic i poc previsible. De moment, l'Hurricane Center de Miami no ha fet cap comunicat extraordinari, quan en algunes ocasions s'havia afanyat a fer els "advisory" o comunicats de seguiment d'huracans.

Notícia relacionada: "Huracà i medicanes, semblances i diferències"

Imatge NASA del "medicane" Numa, novembre de 2017 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut