Paisatge nevat a Abtenau (Reuters)
Paisatge nevat a Abtenau (Reuters)

Grans nevades a una bona part d'Europa

Alberto AlcántaraActualitzat

El temporal de neu que afecta una bona part del continent europeu continua deixant incidències. Les més greus, en forma d'allaus, que han deixat almenys 3 morts durant les últimes hores a Àustria. L'inici de la setmana encara ha de portar més nevades.

El mapa isobàric previst per dilluns a les 12 UTC mostra dos grans centres d'acció que condicionen el temps de tot el continent: el gran anticicló atlàntic, que continuarà portant un temps molt estable a Catalunya, i una gran pertorbació centrada a la zona del Bàltic. Amb aquesta configuració es genera un passadís de vent de nord que arrossega aire de procedència àrtica cap al centre d'Europa, fins al nord dels Balcans.

 

El mapa de temperatura a 850 hPa mostra com, dimarts a migdia, la llengua d'aire fred, amb temperatures de -10ºC, arriba justament fins als Balcans.

Els diferents fronts de núvols associats a la pertorbació aniran escombrant l'àrea d'influència de la borrasca, i deixaran noves nevades. Aquest mapa representa l'acumulació de neu prevista fins dimarts a mitjanit. Fixeu-vos com les quantitats més grans de neu acumulada estan als  Alps.

Al llarg dels últims dies s'estan veient imatges curioses i espectaculars, però moltes evidencien un risc molt gran, sobretot pel que fa als allaus o al despreniment de neu o caramells de les teulades.

Les allaus han provocat tres morts a l'oest d'Àustria. A Suïssa, una altra allau que va penetrar fins a dins d'un hotel va ferir tres persones.

Notícia relacionada: Tres persones mortes i una de desapareguda per una allau a Àustria

Notícia relacionada: Tres ferits per una allau que entra a dins d'un hotel a Suïssa

 

Anar al contingut