Estabilitat des de l'Observatori Fabra (RACAB)

El març del 2023, el segon més càlid i sec registrat mai a Barcelona i Lleida

Alberto AlcántaraActualitzat

S'ha acabat un mes de març que ha deixat registres significatius en dues de les sèries de dades més importants de Catalunya: la de l'observatori Fabra de Barcelona i la de la ciutat de Lleida. Ha estat el segon mes de març menys plujós des de l'inici de les respectives sèries de dades pluviomètriques, des del 1914 i 1913, i el segon més càlid.

Dades de l'Observatori Fabra

Segons el balanç climàtic de l'Observatori Fabra, publicat per l'observador Alfons Puertas, la pluja total registrada a l'estació manual ha sigut d'1 mm en tot el mes. El març més sec de la història va ser el de 2019, amb només 0,3 mm.

L'Alfons també reporta que això suposa un rècord de mínima precipitació en 12 mesos seguits, amb només 254.4 mm registrats entre l'abril de 2022 i finals de març de 2023. Els 254 mm i escaig suposen un 41% de la precipitació mitjana climàtica del període 1991-2020.

 

Pel que fa a la temperatura, el mes va començar amb fred, però ha acabat amb una temperatura mitjana 2,5 ºC per sobre de la mitjana climàtica, amb una màxima extrema de 25,7 ºC el dia 24 de març, tot plegat amb preponderància de vents eixuts. Ha estat el segon març més càlid dels darrers 109 anys.

La gràfica de l'estació automàtica del Fabra del Meteocat mostra el pic del dia 24, i també les dues mínimes traces de precipitació. Hi ha algunes dècimes de diferència amb les dades de l'estació manual.

 

Podeu trobar més dades mensuals a la pàgina de l'Observatori Fabra / RACAB, on també podeu gaudir del resum fotogràfic del mes.

 

 

Dades de Lleida

L'observador Armando Álvarez reporta les dades de l'observatori de l'AEMET de la ciutat de Lleida, amb titulars molts semblants als de la ciutat de Barcelona. D'entrada, ha estat el segon més càlid de tota la sèrie, amb una temperatura mitjana 2,1 ºC per sobre de la mitjana climàtica. En aquest cas, les dades termomètriques comencen el 1939.

 

 

A més a més, ha estat el segon març amb més dies amb temperatures superiors als 20 ºC, i el segon amb més hores de sol des del 1942. Com hem comentat als titulars, també ha estat el segon més sec des de 1913.

 
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut