El 40% de l'aigua potable se'n va pel vàter

El lema del Dia Meteorològic Mundial: "Compta cada gota, cada gota compta" ens fa reflexió sobre l'ús que fem a casa de l'aigua

Néstor GómezActualitzat

T'has parat a mirar mai la factura de l'aigua? Et sembla cara o barata? La veritat és que fer arribar l'aigua potable a casa i tenir-ne a la nostra disposició és tot un luxe, i més si ho comparem amb les condicions de moltíssim altres països. I potser no ho valorem com toca, només quan som en una situació de sequera o de possible sequera.

Per aquest motiu, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) treballarà per a l'aplicació i l'acceleració del punt 6 de l'anomenada Agenda 2030, que consta de 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS). L'objectiu número 6 està centrat en l'aigua neta i el sanejament.​ L'OMM posa en èmfasi la importància d'aquest recurs tan preuat i a la vegada fràgil, capaç de mobilitzar milions de persones i de crear conflictes bèl·lics. Cal tenir en compte que el 40% de la població mundial està afectada per l'escassedat d'aigua.

Mirem per on s'escapa l'aigua potable i quin preu estàs disposat a pagar

Per començar, aproximadament el 45% del que paguem per l'aigua són impostos, així que ens queda un 55% que correspon al nostre consum. D'aquesta part, un 22% del que paguem se'n va pel vàter. Si parlem de litres, resulta que el 40% de l'aigua potable marxa quan estirem de la cadena. Això no hauria de ser normal.

La tecnologia ens permet ser cada cop més eficients en energia, i disposar de plaques solar per generar-la, per exemple. En canvi, no existeix al mercat cap dispositiu, aparell o sistema que nodreixi el vàter d'aigües grises i que sigui aplicable en un pis convencional. Realment, podem admetre com a societat llençar d'aquesta manera l'aigua potable? Jo crec que no.

Beure de l'aixeta és molt més econòmic

El preu del litre d'aigua de l'aixeta està gairebé regalat, és de 0,005€, és a dir, mig cèntim. En canvi, som capaços de comprar ampolles d'aigua de 33 cl amb el personatge infantil de moda que val 1,85 € en els casos més cars. Si fem una comparativa de costos amb les garrafes de 5 o 8 litres, tenen un preu mitjà de 0,30€ per litre.

Si una persona consumeix 280 litres d'aigua de boca a l'any, xifra estimada, l'estalvi és majestuós. Mireu el cost total:

  • Consumida d'aixeta, només 1,4 €
  • Consumida de garrafa, 84 €

Una despesa molt més gran que, a més, comporta un residu que cal minimitzar i reduir com és el plàstic.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaJo també actuo pel clima
Anar al contingut