Corona solar des de Bítem

Corona de colors al voltant del sol, un fenomen rar de veure

Néstor GómezActualitzat

Diumenge va aparèixer un fenomen òptic estrany, o molt poc present, que va ser fotografiat per un bon grapat d'espectadors: una corona solar.

Si bé estem acostumats a veure fenòmens òptics com els halos, els parhelis o les iridescències, el que no és tan comú és observar amb tanta claredat una corona solar.

Per observar aquest fenomen calen unes condicions meteorològiques concretes, amb presència de núvols prims, del tipus cirrostratus o altostratus. Les corones són produïdes per la difracció de la llum per diminutes gotes dels núvols o per petits cristalls de gel.

Corona solar des de Reus (M. Isabel - @gramareus )

Les aurèoles tenen un centre intensament brillant gairebé blanc amb un primer anell blavós a l'interior, passant per verd i groc fins al vermell més a l'exterior. Els colors són més subtils que els dels arcs de sant Martí.

De corones en poden trobar de diferents tipus:

  • Corona lunar, quan els anells envolten la Lluna.
  • Anell de bisbe, quan la dispersió de la llum es produeix per les cendres i gotes de sulfat injectades a l'estratosfera per l'erupció d'un volcà.
  • Corona de pol·len. Solen ser corones petites, perquè el pol·len té una mida relativament gran. Com que no sol ser esfèric com les gotes d'aigua, acostuma a donar corones allargades.
Corona solar des dels Pallaresos (Jordi Rovira)

Cal protegir-se. Les corones solars són molt a prop del disc solar i mirar directament el sol pot danyar els nostres ulls. Tapeu el disc o mireu la corona en un reflex, com podria ser en l'aigua d'una piscina.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut