Vehicles de l'exèrcit circulant aquest dimarts per la Llombardia
Vehicles de l'exèrcit circulant aquest dimarts per la Llombardia

Científics italians detecten el coronavirus en partícules de contaminació

Cal estudiar si el virus pot sobreviure i viatjar per aquest medi

RedaccióActualitzat

Segons publica el diari The Guardian, científics italians han detectat el coronavirus en partícules contaminants en estudis en fase preliminar. Ara cal investigar si el virus pot persistir en aquest medi i en quantitat suficient per provocar la malaltia. Si la contaminació permet viatjar grans distàncies al virus, augmentaria el potencial per infectar molta més gent.

Cal recordar que la tos o els esternuts dels malalts porten gotes carregades de virus que cauen a terra a un metre o dos, d'aquí les distàncies de seguretat que mantenim aquests dies.

Però hi ha gotes molt més petites que poden quedar en suspensió a l'aire durant minuts o hores i viatjar més lluny. Els experts encara no estan segurs de si aquestes petites gotes que floten a l'aire poden causar infeccions.

 

Estudis a Itàlia

El diari britànic explica que les mostres de contaminació de l'aire estudiades es van agafar en un indret urbà de la província italiana de Bèrgam, una de les regions més contaminades d'Europa.

Un grup d'investigadors, encapçalats per Leonardo Setti, de la Societat Italiana de Medicina Ambiental (Sima), van identificar un gen "altament específic de la Covid-19 en múltiples mostres".

L'equip de Setti suggereix que els nivells més alts de contaminació per partícules podrien explicar taxes més altes d'infecció en algunes parts del nord d'Itàlia, abans que s'imposés el bloqueig.

La investigació va trobar una associació entre els màxims de concentració de partícules PM10 i PM2.5 i una propagació accelerada d'infeccions per Covid-19 al nord d'Itàlia. Les partícules contaminants haurien actuat com a "portadores" del patogen, i l'haurien ajudat a propagar-se. Això explicaria l'allau de contagis a la vall del Po.

Aquests estudis estan pendents de la revisió i l'aval d'altres científics independents, però els experts veuen factible aquesta tesi, i per això han d'anar més enllà amb les investigacions. Potser caldran dos o tres anys per validar-la.

Estudis als Estats Units

Per altra banda, altres estudis fets per investigadors nord-americans han relacionat el nombre de morts per Covid-19 i els nivells de partícules en uns 3.000 comtats dels Estats Units.

Precedents

Altres estudis fets amb anterioritat demostren que les partícules de contaminació atmosfèrica carreguen microbis. Es considera probable que la contaminació hagi ajudat a propagar els virus causants de la grip aviària, el xarampió i la febre aftosa a distàncies considerables.

Als estudis sobre la contaminació, cal afegir els que s'ocupen de la relació entre la propagació de la malaltia i variables meteorològiques com la temperatura o la humitat.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCoronavirus
Anar al contingut