Benet Viñes, el català que va "inventar" els huracans

El jesuïta de Poboleda (Priorat), va estudiar i formular les lleis dels huracans al segle XIX

Francesc MauriActualitzat

Un dels 10 grans meteoròlegs de tota la història, sens dubte va ser Benet Viñes. Reconegut per la meteorologia mundial com la persona que va descobrir el funcionament dels huracans a la zona del Carib i, per tant, de tota la geografia mundial on es produeixen aquestes grans i profundes borrasques.

Nascut al Priorat i caribeny d'adopció

Benet Viñes va néixer a Poboleda (Priorat) el 1837. La seva formació de sacerdot la compaginà amb la dedicació a les ciències i, sobretot, a la meteorologia. El seu pare, pagès, era sembla ser, un gran observador del temps i els veïns li consultaven aspectes del temps. Després del noviciat a Mallorca i estudis a la Universitat de Salamanca, el març del 1870 va arribar a Cuba, després d'un temps d'exili a França. Només arribar-hi, al cap de 7 mesos aproximadament, es va produir "El desastre de Matanzas", on un huracà o cicló (es pot dir de les dues maneres a l'Atlàntic) va arrassar el territori i va matar milers de persones. Aquest és el punt d'ignició del seu interès pel funcionament dels huracans fins a la seva mort el 1890.

Viñes va fer la primera predicció a la història d'un huracà

Només arribar a Cuba, el sacerdot Benet Viñes, va ingressar al "Colegió de Belén" de la capital cubana. Era una entitat religiosa de prestigi al país caribeny, fundat i habitat per catalans majoritàriament. Va ser el 1875, quan després de 5 anys d'estudis sobre el terreny dels huracans a la zona, el pare Viñes va fer la primera predicció de la història d'un huracà i es van emetre avisos a la població.

El diario La Voz de Cuba publicà com a «última hora» l'avís:


«Recibimos ya a avanzada hora las siguiente líneas con que nos honra el Padre Viñes, Director
del Observatorio del Colegio de Belén y nos apresuramos a darle publicidad:
Partes telegráficos, dice nuestro comunicante, de Sto Thomas y de Puerto Rico recibidos
ayer noche en la Comandancia de Marina anuncian un huracán que se ha originado el 8 en
las Islas de Barlovento. Yo creo lo más probable que este huracán avance con dirección NO
y no llegue a alcanzar la longitud de La Habana, en cuyo caso cruzaría al NE de ella y a
mucha distancia. Con respecto a la navegación al O Yen el Golfo creo que no ofrece peligro
por ahora. Estas no pasan de ser apreciaciones mías fundadas únicamente en las leyes generales
de las tormentas giratorias y en mi corta experiencia de algunos años de dicha observación».

Tot plegat, sense satèl.lits, radars, mesures d'observatoris a temps real i, unes comunicacions força precàries. Tot i això, la perícia i olfacte d'aquest prioratí, li va servir per encertar aquest primer pronòstic públic. A partir d'aquí, la seva fama es va estendre entre el món científic i, especialment, l'anglosaxó. En aquell moment, líders en la navegació marítima. D'aquí ve que, el reconeguessin a Benet Viñes com a "Hurricane Father", pare dels huracans.

 

Les "Lleis Viñes" van ser vigents al cent per cent fins la Segona Guerra Mundial

Explica, Alberto Linés Escardó, un dels grans meteoròlegs a Espanya, en un article que va escriure als Quaderns de la Societat Catalana de Geografia, com el 1950, l'American Meteorological Society en el primer compendi mundial de meteorologia publicat amb 1.500 pàgines, cita a Benet Viñes com a pare dels huracans en forma de lleis i l'operativa de la seva predicció. No cal dir que, pels EUA, l'acostament habitual dels huracans al seu territori, es feia des del Carib i, per tant, el seu paper va ser crucial en la detecció, seguiment i predicció.

Viñes va formular un total de 8 lleis. Dues van ser de circulació i sis de trasllació ciclònica. La finor científica de Viñes es va demostrar quan va parlar d'una visió tridimensional dels ciclons i, a més a més de l'anomenada divergència de la part superior de l'estructura ciclònica. Molts científics van dir que no era correcte i ho van defensar durant dècades. Gairebé un segle després, durant la Segona Guerra Mundial, es va confirmar la seva teoria.

 

El naixement de la meteorologia operativa en la predicció

El 1876 va tornar a predir dos huracans amb força precissió. Del primer va dir:

«Un huracán que pasa al Sur de Puerto Rico y que más tarde hará sentir su presencia al SE de Cuba ofrece verdadero peligro
para nosotros. En este caso pudiera muy bien el huracán echársenos encima y pasar cerca
de nosotros el día de mañana».

Un mes després, un altre huracà o cicló, afectà La Habana. Viñes va fer avís:


«la lentitud con que van sucediéndose los fenómenos prueban que el vórtice avanza con poca velocidad, lo que sucede al recurvar». «El vórtice del huracán ha entrado en la Isla por cerca de Trinidad, está empezando a recurvar y esto es muy mal precedente, pues a medida que va recurvando queda casi estacionario. El huracán puede en algunos casos pasar hasta dos veces por una
misma localidad, toda la porción de la Isla comprendida entre Sagua y Trinidad es actualmente
la más castigada».

L'huracà va arribar a La Habana i "La Voz de Cuba" va publicar, a petició de Viñes una alerta:

«será repentino y terrible; atrancar puertas y ventanas del SO, y los buques, poner fuertes amarras y no se fíen
de la calma engañosa; que el viento será muy duro y racheado»
.

El pronòstic es va complir. La confiança va ser plena en ell, tot i que alguns vaixells, bàsicament amb tripulació ameriacana, que no acabaven confiant en la perícia de Viñes i el "Colegio de Belén", naufragaven al ser atrapats per les potents depressions previstes.

Poboleda i el record de Viñes

Un reportatge del programa d'aquesta casa Thalassa, fa anys, va fer un recull de la vida de Benet Viñes. Aquí es plasma, la feina de compendi que es va realitzar de la seva obra. Conservada completament a La Habana i digitalitzada a la població del Priorat. Una placa ens recorda la casa de la familia Viñes. El projecte d'un museu però, mai es va arribar a tirar endavant.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut