Els aiguamolls de l'Empordà a l'agost (Lluís Roura)
Els aiguamolls de l'Empordà a l'agost (Lluís Roura)

Balanç climàtic d'un mes d'agost càlid i sec en general

RedaccióActualitzat

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha publicat el balanç climàtic mensual corresponent a l'agost, un mes marcat per una temperatura per sobre de la mitjana climàtica i per una precipitació molt minsa en general.

Calor

L'onada de calor del juny s'ha emportat la majoria dels titulars de l'estiu, però l'agost es pot qualificar de càlid en general, o fins i tot molt càlid en alguns punts del nord-est de Catalunya: al massís del Montseny, a la serra de l'Albera i en punts del Prepirineu central.

 

L'informe de l'SMC destaca que la mitjana de la temperatura màxima ha estat de les més elevades de les darreres dècades per a un mes d'agost en punts del quadrant nord-est i de la Catalunya Central.

L'episodi de calor més important va passar del 7 a l'11 d'agost, amb valors superiors als 40 ºC a la Ribera d'Ebre, el Priorat, el Segrià, el Bages i punts del prelitoral, i amb forta xafogor a la costa. Durant la calorada, 12 de les 145 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), gestionades per l'SMC, amb més de 10 anys de dades, van igualar o superar la seva màxima absoluta d'agost. A més a més, 5 estacions van mesurar la mínima diària més alta de tota la sèrie.

Poca pluja

La precipitació ha quedat per sota de la mitjana climàtica en general, amb mínims al quadrant nord-est, on el mes ha estat molt sec. Hi ha hagut excepcions en zones molt puntuals del litoral central i sud, el prelitoral sud, Ponent i el Pirineu occidental, on el mes ha estat plujós.

 

El mes ha estat un dels més secs de les darreres dècades en alguns punts. Per exemple, a Figueres-Cabanes, amb dades des del 1950. El registre mensual de 3,4 mm és el segon més sec, darrere del de l'any 1962 (0,3 mm). A Girona (7,6 mm) ha estat el tercer més sec del rànquing, darrere dels del 2011 i el 2000.

L'episodi de precipitació més destacat va arribar la nit de l'11 d'agost, amb pluja localment torrencial, pedra, ventades i molta activitat elèctrica. Les quantitats més importants registrades a les estacions de l'SMC van ser els 65 mm al Montmell i els 57 mm a Cunit, al Baix Penedès.

Un altre episodi de pluja destacat va arribar entre el 19 i el 20 d'agost. Va ser persistent al Pirineu, amb registres de més de 100 mm. No s'havia registrat mai un episodi d'aquesta magnitud al juliol o a l'agost a les estacions de la XEMA d'alta muntanya.

Per acabar el mes, una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) va passar per Catalunya i va deixar un episodi de tempestes el dia 27. Els dies 30 i 31 també vam tenir xàfecs localment abundants.

 

Podeu consultar el balanç complet en aquest enllaç.

Anar al contingut