Així es veu el moviment de les estrelles i la Via Làctia invisible amb nostres ulls

Imatges accelerades del cel nocturn a casa nostra

Néstor GómezActualitzat

Les imatges accelerades, time-lapse, sempre són espectaculars tant de dia com de nit quan mostra el moviment dels núvols o, com és en aquest cas, amb el cel nocturn on mostra un moviment immòbil per als nostres ulls, pel nostre concepte de temps.

Nit a la Granadella (Ramon Boria)

El vídeo cedit per Ramon Boria mostra com les estrelles i la Via Làctia es mouen sobre uns camps de cireres i oliveres a la Granadella. Cinc hores de gravació estan comprimides a 35 segons, d'aquí que es vegi el moviment de l'esfera celeste, imperceptible per a nosaltres. En total, la gravació va fer 930 fotografies. Observeu com la Via Làctia es mou d'esquerra a dreta.

Arriben mesos molt interessant d'observació del cel nocturn. El fet de viure més la nit i que les temperatures acompanyin conviden a compartir l'observació del cel des d'un observatori o simplement estirat en una gandula allunyat de la contaminació lumínica. A més, a banda d'esperar a veure un estel fugaç, també podeu jugar a mirar satèl·lits polars que passen sobre dels nostres caps, petits puntets que es mouen uniformement de sud a nord o de nord a sud.

Agenda astronòmica de l'estiu i dates a tenir en compte

  • Juliol: a l'albada seran visibles Venus, Mart, Júpiter, Saturn i Urà. Mercuri es farà visible al capvespre fins a finals de mes.
  • 13 de juliol: Lluna plena
  • 29/30 de juliol: pluja d'estels delta-Aquàrids. És la pluja d'estels més important de l'estiu; ens visitaran entre el 12 de juliol i el 23 d'agost, amb un màxim previst la nit del 29 al 30 de juliol.
  • Agost: a l'albada seran visibles Venus, Mart, Júpiter i Urà. Saturn només es veurà durant tota la nit fins a mitjans de mes; a partir d'aleshores, només es veurà al capvespre, juntament amb Mercuri.
  • 12 d'agost: els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç. Comencen habitualment cap al 17 de juliol i acaben cap al 24 d'agost. En aquest cas, el màxim està previst per al 12 d'agost entre les 3 i les 6 de la tarda; per tant, el millor moment per contemplar-los seran les nits de l'11 al 13 d'agost.
  • 12 d'agost: lluna plena.
  • Setembre: a l'albada seran visibles Venus, Mart i Urà. Júpiter es veurà durant tota a nit la segona quinzena de mes i Saturn es veurà al capvespre.
  • 10 de setembre: lluna plena.
  • 23 de setembre: arribarà la tardor a les 03.04.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut