Cada dimecres, una nova "motació"

Les "motacions" de "fatxejar", segons Màrius Serra

Màrius SerraActualitzat

L'enigmàrius d'avui ("Rumor que circula sobre les nits del lloro que et fa passar el nadó") es resol amb una paraula que ja fèiem anar abans que tothom comencés a parlar de "fake news". Salta a la vista que els principals beneficiats per la propagació de rumors sense fonament i de notícies falses són els dirigents d'un perfil ultradretà. La victòria de Bolsonaro al Brasil, com abans la de Trump, confirma que per més escarafalls que fem, els manipuladors se'n surten. Simplificant, el fatxa es despatxa a gust i al final passa per caixa. Ara bé, l'abús del terme "fatxa", en el sentit popular de feixista, l'ha devaluat tant que fins i tot els mateixos hereus del feixisme titllen de fatxes els seus rivals.

En català, "fatxa" també designa l'aspecte exterior d'algú i un dels usos que més sorprèn és el que el presenta inserit en la locució adverbial "en fatxa" ("posar-se en actitud adequada per a un fi determinat"). En realitat, aquest ús prové del llenguatge nàutic. Navegar en fatxa, o fatxejar, vol dir "mantenir una nau de manera que unes veles rebin el vent per la cara de proa i les altres per la cara de popa, per tal que la nau es mantingui aturada". En ple franquisme hauria estat una metàfora perfecta per descriure els partidaris del règim. Una altra metàfora marinera, ves per on!

Ara bé, en l'actual desconcert general després del xoc de fa un any, ja ningú no sap qui fatxeja o qui merament fatxendeja. Ara per ara la nau (totes les naus) semblen ben aturades.

ARXIVAT A:
Motacions
Anar al contingut