No, Aragonès no fa una reverència davant de Sánchez abans de la reunió a La Moncloa
Fets o fakes

No, Aragonès no fa una reverència davant de Sánchez abans de la reunió a La Moncloa

El vídeo de l'arribada del president de la Generalitat deixa clar que no és així, malgrat la captura que s'ha fet viral a les xarxes

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Aquest dimarts a la tarda, els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès s'han reunit a La Moncloa i la salutació protocol·lària al davant del palau de La Moncloa ha deixat una imatge polèmica que s'ha fet viral.

Com és habitual en aquestes trobades, els dos presidents es van trobar al capdamunt de les escales de La Moncloa, es van saludar i van posar per a una foto abans d'entrar a la sala on es va fer la reunió.

En un instant d'aquesta escena, sembla que Pere Aragonès acoti el cap davant del president espanyol. La captura d'aquest instant ha corregut per les xarxes amb missatges fent referència a la submissió del president de la Generalitat davant de Pedro Sánchez.

Alguns diaris, com El Mundo, han situat aquesta imatge en portada i a través de les xarxes la foto s'ha fet viral associada a la idea que Aragonès feia una reverència al president espanyol.


Va fer Pere Aragonès una reverència a Pedro Sánchez?

Si en lloc de mirar aquesta captura d'un instant veiem el vídeo complet de l'escena, queda clar que, en el moment previ, Sánchez fa un senyal a Aragonès indicant-li el punt on s'ha de posar per a la foto i ell mira a terra per veure el lloc on s'ha de col·locar.


Sovint, en actes protocol·laris en què hi ha una foto conjunta, els equips de protocol assenyalen la posició a terra amb una marca perquè els assistents tinguin una referència, i més en temps de Covid, quan cal guardar distàncies de seguretat.

El mateix Pere Aragonès, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" aquest dimecres, ha explicat l'escena.

"Quan tu vas a La Moncloa a defensar-hi l'amnistia i l'autodeterminació, si en algun moment el que fas és mirar on et poses per fer la foto és el menys rellevant."

De fet, ahir a Twitter ja hi havia qui explicava que la imatge era perquè Aragonès mirava on s'havia de posar.


Si bé la imatge no mostra tota la realitat del moment, és cert que entre les fotografies oficials fetes pels fotògrafs de La Moncloa n'hi ha una de molt semblant on també apareix Aragonès acotant el cap.

Pedro Sánchez i Pere Aragonès a Moncloa reverència
Foto oficial difosa per La Moncloa amb Sánchez i Aragonès (La Moncloa)

Això ha donat peu al fet que molts usuaris a les xarxes hagin dit que la imatge inicial l'ha difós el mateix govern espanyol, insinuant una intencionalitat política.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsPedro SánchezMoncloa
Anar al contingut