La presidenta del Parlament ha rebut una felicitació nadalenca de l'administració nord-americana?
Obsequi del consolat nord-americà a la presidenta del Parlament
Fets o fakes

La presidenta del Parlament ha rebut una felicitació nadalenca de l'administració nord-americana?

El consolat dels Estats Units a Barcelona confirma a "Fets o fakes" que va enviar una felicitació i un guarniment nadalenc a Laura Borràs i altres contactes institucionals

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

El 24 de desembre el compte oficial de Twitter de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va penjar un tuit on agraïa al president dels Estats Units, la Casa Blanca i el consolat dels Estats Units haver rebut un obsequi i mostrava com el penjava a l'arbre del Parlament.

En molts dels missatges es donava a entendre que la presidenta del Parlament intentava fer passar aquest ornament, que pot comprar qualsevol, per un regal de l'administració americana.

Un regal del consolat dels Estats Units a Barcelona

Efectivament, el consolat dels Estats Units ha confirmat al "Fets o fakes" que l'obsequi en qüestió és un regal del mateix consolat:

"El consolat general dels EUA a Barcelona envia cada any postals felicitant les festes així com petits detalls d'agraïment als nostres contactes institucionals. Efectivament vam enviar una felicitació i el guarniment en qüestió a la presidenta del Parlament de Catalunya."

Després d'aquesta resposta, queda clar que es tracta d'un regal de l'administració dels Estats Units.

Des de l'oficina de la presidenta Borràs expliquen que l'obsequi es va rebre amb una carta signada pel cònsol nord-americà i que es va decidir posar a l'arbre del Parlament, que s'ha instal·lat per primera vegada aquest any.

Sobre el fet de mencionar el perfil de Twitter del President dels Estats Units (@POTUS) i la Casa Blanca, demanen que no s'hi vegi cap intencionalitat política més enllà del simple agraïment.

Una altra de les acusacions que es fan és que l'oficina de la presidenta hauria manipulat una de les fotos, la de la targeta, perquè no se'n pugui llegir el contingut. En aquesta targeta s'hi pot llegir com contactar amb el web de la White House Association.

La presidenta del Parlament ha rebut una felicitació nadalenca de l'administració nord-americana?
Obsequi del consolat nord-americà a la presidenta del Parlament ("Fets o fakes" / Catalunya Ràdio)

Després d'una anàlisi de la fotografia, no hi ha cap indici que s'hagi manipulat per esborrar res. De fet, que no es pugui llegir es pot atribuir al reflex de les llums del sostre sobre la targeta.

On es pot trobar aquest obsequi?

A les xarxes s'ha explicat, de manera encertada, que aquest obsequi és un producte de la White House Association, una associació privada sense afany de lucre fundada el 1961 per la primera dama Jacqueline Kennedy per protegir, preservar i acostar al públic la història de la residència oficial dels presidents nord-americans.

De fet, és cert també que aquest ornament també es pot comprar a Amazon.

En la medalla, que commemora la presidència de Lyndon B. Johnson, s'hi pot llegir la següent frase del president:

"La nostra missió és alhora la més antiga i la més bàsica d'aquest país: corregir el mal, fer justícia, servir els homes."

Per tot el que s'ha explicat, la conclusió d'aquesta verificació és que és un ‘Fet' que l'administració dels Estats Units va fer arribar un obsequi a la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Laura BorràsParlament de CatalunyaEstats Units
Anar al contingut