Què en sabem, del suposat Dia Nacional de la Violació de què tothom parla a TikTok?
TikTok assegura que no té constància que cap vídeo que faci aquesta crida a un suposat Dia Nacional de la Violació
Fets o fakes

Què en sabem, del suposat Dia Nacional de la Violació de què tothom parla a TikTok?

Centenars de vídeos a les xarxes adverteixen que el 24 d'abril s'ha convocat als Estats Units un dia en què la violació no és delicte

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Aquest mes d'abril de 2021 està corrent, sobretot per Tik tok, però també per Twitter i WhatsApp, un rumor que assegura que un grup d'homes ha cridat a celebrar el Dia Nacional de la Violació el dissabte, dia 24 d'abril.

Usuàries amb milers de seguidors han alertat a xarxes d'aquesta suposada efemèride:

@la.tania.ftn2

PLEASE STAY SAFE LADIES AND BRING OUT THE TOYS!! (🔫🔪) ##fyp ##parati ##staysafe ##april24 ##foryou ##pleaseshare ##pleaserepost ##spreadtheword ##womensafety

♬ Touch It - Clean - Busta Rhymes
El rumor sorgeix als Estats Units i inicialment assegura que el dia 24 s'aixecarà el càstig penal per violar dones o nenes i es convida els homes a sumar-se a aquesta escabrosa celebració.

A Catalunya, també

Al llarg de la setmana, el rumor ha arribat a Catalunya i a TikTok algunes usuàries ja han començat a penjar vídeos en castellà demanant a totes les dones que vigilin aquest dissabte.

@noagrcia_

Answer to @lxdy.thvnder TW⚠️ SA ⚠️ ##feminismo ##april24 ##april24th2021

♬ original sound - noa garcia

Per bé que mai no està de més alertar de possibles violacions o delictes, en aquest cas ens trobem clarament davant d'un rumor que no té ni tan sols un origen ni una base clars.

Què hi diu TikTok?

Segons el portal de fact checking de referència Snopes, la companyia TikTok assegura que no té constància que cap vídeo fent aquesta crida sigui a la seva plataforma i que, en cas que n'hi hagués, suposaria un cas flagrant de violació dels termes i condicions d'ús d'aquesta xarxa social.

Què hi diuen els Mossos d'Esquadra?

Fins ara la policia catalana, com passa als Estats Units, no té constància de cap convocatòria, repte o crida per convertir aquest dissabte, 24 d'abril, en un Dia Nacional de la Violació.

De tota manera, aquest 2021 els Mossos han registrat, només els dos primers mesos de l'any, un total de 128 denúncies per agressions sexuals i 257 d'abusos, la qual cosa demostra que, malauradament, no cal cap crida general per convertir aquests delictes en un problema evident i denunciable. 

Consulta altres "fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un whatsapp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 070 940.

ARXIVAT A:
Violència masclistaXarxes socials
Anar al contingut