Augmenten les víctimes d'agressions sexuals amb intenció de denunciar

L'hospital Clínic atén un 34% menys de casos d'agressió sexual, però detecta un augment en la proporció dels comesos en el si de la parella, entre les menors i les agressions en grup

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El percentatge d'agressions sexuals ateses que s'ha comès en si de la parella o exparella s'han duplicat aquest 2020 respecte a l'any anterior, segons l'informe del servei d'Urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona, que també constata que ha augmentat la intenció de les dones de denunciar.

El balanç, que recull dades fins al 31 d'octubre, destaca que el percentatge de menors agredides s'ha duplicat, i el de víctimes d'agressions sexuals en grup s'ha triplicat, respecte a l'any anterior.

Coincidint amb el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, s'han fet públiques aquestes dades que registren un 34% menys de casos atesos, però que mostren grans diferències entre els períodes de confinament i desescalada que hi ha hagut aquest 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Així, entre l'1 de gener i el 14 de març es van atendre 103 casos, però entre el 15 de març i el 21 de juny --període de confinament total-- els casos van baixar a 45; entre el 22 de juny i el 16 d'octubre --període de desescalada-- els casos atesos van repuntar a 108.

En general, els casos atesos al Clínic, l'hospital de referència a Catalunya per a les agressions sexuals, han passat dels 503 de l'any passat a 260 aquest any. L'informe conclou que "l'estat d'alarma i les limitacions de mobilitat, de reunions de grup i d'obertura de locals d'oci han fet baixar les agressions ateses", malgrat que en proporció s'han duplicat les comeses en el si de la parella, l'exparella o marit.

 

Agressions sexuals en la parella

La situació de pandèmia, per contra, ha afavorit que les agressions s'hagin produït en un 60% en els domicilis i en un 50% per persones conegudes --fins a un 62% en els períodes de confinament les agressions ha estat comeses per persones properes a la víctima--. S'ha detectat que algunes agressions s'han produït durant l'intercanvi de fills en parelles separades, i perquè parelles separades han conviscut durant el confinament pels fills o per raons econòmiques.

 

Aquest seria algun dels motius que han fet que el percentatge de dones ateses per agressions sexuals en el si de la parella o exparella hagi passat del 5,2% el 2019, a més del doble el 2020, amb un 11,5%. En més de la meitat dels casos, les dones han estat violades per la parella, exparella o marit.

Reportatge sobre la violència dins la parella:

 

La meitat són menors de 25 anys

També s'ha duplicat el percentatge de casos atesos de menors d'edat víctimes d'agressions sexuals, que han passat del 4% l'any passat a un 9,6% aquest any. El percentatge s'eleva fins al 51,5% quan es tracta de dones menors de 25 anys. Tot i que en la meitat dels casos d'agressions a menors de 18 anys l'agressor és una persona coneguda, durant el període de confinament estricte no s'ha atès gairebé cap cas.

El 20% de les menors ateses sospiten que han estat sotmeses amb alguna substància química, i en el 64% dels casos ha estat víctimes de violació.

La utilització de substàncies químiques per sotmetre les víctimes ha disminuït, entre les dones, segons l'informe, fet que s'atribueix al tancament d'espais d'oci.

D'entre les agressions a menors, el 8% han estat víctimes d'un grup.

 

Es triplica el percentatge d'agressions en grup ateses

Les víctimes de l'11,5% de les agressions ateses han tingut més d'un agressor. L'informe alerta que el percetatge de víctimes d'agressions en grup s'ha triplicat; ha passat del 3% registrat el 2019 al 9,4% aquest any. A més, es destaca que entre el desconfinament i la desescalada el percentatge de casos atesos s'ha duplicat, i ha passat del 6% i el 13% dels casos respectivament.

 

Dificultat per denunciar

EL nombre de víctimes ateses al Clínic que han mostrat intenció de denunciar ha passat del 52% el 2019 a un 60% aquest any (fins a un 70% durant l'estat d'alarma, i un 81,5% entre les dones agredides en el si de la parella o exparella).

Els Mossos d'Esquadra han constatat en el seu balanç que el confinament ha fet caure un 4,8% les denúncies, i un 5% les detencions. Les denúncies van caure un 34% entre el març i l'abril, ja que moltes dones havien de conviure amb els seus agressors.

 

Des del gener, els Mossos han rebut 10.600 denúncies i han detingut 4.282 homes relacionats amb agressions masclistes, 14 detinguts diaris, Són xifres alarmants però que han baixat respecte a l'any passat i que representen només una petita part, perquè hi ha moltes dones que pateixen la violència masclista en silenci. L'aïllament social que han patit les víctimes arran del confinament ho ha fet tot més difícil i, alhora, ha agreujat la seva situació.

 

11 feminicidis el 2020

Segons l'institut Català de les Dones, 11 dones han mort aquest any víctimes de violència masclista, segons el dossier del 2020. Els Mossos comptabilitzen 8 dones i una nena de 3 anys, assassinades per les seves parelles, exparelles o el seu pare (sense incloure altres relacions entre agressor i víctima).

En 5 de les 9 morts, l'entorn més proper "coneixia perfectament" la situació de violència masclista, però ningú ho va denunciar. Només una dona havia presentat denúncia i cap d'elles tenia una ordre de protecció vigent. Sis eren parella de l'assassí.

Des del 2003, quan es van començar a comptar, a l'estat espanyol hi ha hagut 1.074 dones assassinades, segons dades del Ministeri d'Igualtat. A Catalunya, han estat 90 les dones assassinades des del 2012 víctimes de la violència masclista. 

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualViolència masclistaMenorsMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut