Repunten les morts i els contagis per coronavirus a Espanya per l'"efecte cap de setmana"
Estenedor amb mascaretes a Motril, Granada (EFE/Paquet)

Repunten les morts i els contagis per coronavirus a Espanya per l'"efecte cap de setmana"

Juli Rodés AlmerActualitzat

El total de contagis per coronavirus comptabilitzats a Espanya ja supera els 140.000. En les últimes 24 hores se n'han comptabilitzat fins a 5.478 de nous, una xifra que trenca la tendència a la baixa dels quatre dies anteriors.

També ha pujat el nombre de persones mortes en un sol dia, 743.

En total, des del primer cas, el 31 de gener, s'han detectat 140.510 casos de Covid-19, que ja ha causat 13.798 morts. Les xifres facilitades pel Ministeri de Sanitat aquest matí mostren també que hi ha 7.069 persones ingressades en UCI.

D'altra banda, s'ha de destacar que 43.208 persones ja han estat donades d'alta.

 

Una dona davant d'una farmàcia a Madrid (EFE/Mariscal)


María José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha valorat aquest repunt de la mateixa manera que les últimes setmanes, apel·lant al que es podria anomenar l'"efecte cap de setmana":

"Aquest lleugeríssim augment considerem que es deu a l'ajustament de dades del cap de setmana, però realment la tendència descendent és el que seguim observant."


El cert és que, fins ara, els dimarts la xifra de nous contagis i de morts per coronavirus ha estat més alta que la dels dilluns. Des de Sanitat sempre s'ha argumentat que durant el cap de setmana hi ha un retard en la notificació de les dades.

De fet, el dia amb més nous contagis, fins ara, ha estat dimarts de la setmana passada, el 31 de març, amb més de 9.200; lluny, de tota manera, dels 5.478 registrats set dies després.

Sierra ha explicat que, en relació amb les notificacions de casos nous, han observat dos punts d'inflexió: el 25 de març, quan feia deu dies de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, i el 2 d'abril, tres dies després de l'enduriment del confinament.

Ha afegit que aquesta tendència a l'alentiment també s'observa en els casos hospitalitzats i els ingressos en UCI.

I ha remarcat que es podrà fer una "valoració més precisa" quan es completi tota la informació sobre la data d'inici dels símptomes en tots els casos.

 

Treballadors de l'Hospital Clínic de Barcelona agraeixen el suport dels Mossos d'Esquadra (EFE/Quique García)


Més enllà de les xifres concretes de la jornada, els responsables sanitaris fa dies que sostenen que les mesures de confinament i distanciament social aplicades arran de l'estat d'alarma han aconseguit reduir el nombre de contagis i que, aquesta setmana, l'objectiu ja és consolidar l'alentiment de la Covid-19 per poder passar a una segona etapa de lluita contra la malaltia.

Aquest dimarts, Sierra ha tornat a defensar que "les inflexions que veiem en corbes pensem que sens dubte són conseqüència de les mesures" de distanciament social aplicades a partir de la declaració de l'estat d'alarma.


Estudis de seroprevalença

Una segona etapa que ha de servir per preparar el desescalament de mesures, de cara a un progressiu desconfinament de la població, a partir de la "fotografia" obtinguda amb la realització massiva de testos de coronavirus. Ara per ara, però, el nombre d'aquestes proves disponibles és clarament insuficient.

Preguntada sobre aquests testos ràpids de detecció del coronavirus, Sierra ha reiterat la voluntat del govern espanyol de fer estudis de seroprevalença per poder abordar la "fase de transició" o "fase de desescalament" de les mesures contra l'expansió de la Covid-19.

Els estudis ja s'estan dissenyant. Es triarien unes 30.000 famílies, amb la col·laboració de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb l'objectiu de diagnosticar, com a mínim, 62.400 persones. Les proves seran voluntàries, segons ha deixat clar Sierra.

D'entrada, però, ha dit que la voluntat és fer servir aquests testos per donar suport diagnòstic en hospitals i residències, "on hi ha molta prevalència de la malaltia".

Sierra ha explicat també que "el que ens transmeten des de les conselleries de Sanitat de les comunitats autònomes és que comencen a veure, a poc a poc, una certa baixada en la pressió sobre els hospitals i les UCI".

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut