Rècord de morts en les últimes hores a Espanya, on tornen a pujar els contagis
Entrada d'urgències de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, on s'està instal·lant un hospital de campanya (EFE/JuanJo Martín)

Rècord de morts en les últimes hores a Espanya, on tornen a pujar els contagis

També augmenta el nombre de persones que han rebut l'alta, que ja són 19.259

RedaccióActualitzat

Espanya supera els 94.400 contagis pel coronavirus causant de la Covid-19 en una jornada en què el nombre de casos nous s'ha disparat: 9.000 més que fa 24 hores.

La xifra de 849 noves morts també és la més alta coneguda fins ara. En total, a Espanya, la Covid-19 ha causat la mort de gairebé 8.200 persones.

Les xifres fetes públiques aquest dimarts pel Ministeri de Sanitat constaten un total de 94.417 casos a Espanya des que es va detectar el primer fa dos mesos. En aquest temps fins a 8.189 persones han mort a causa del coronavirus.

Actualment, a Espanya hi ha uns 67.000 casos actius. D'aquestes persones contagiades, 5.607 estan ingressades a l'UCI.

En la banda positiva de les dades conegudes sobre la malaltia hi ha les 19.259 persones donades d'alta.

 


"Les tendències es mantenen"

Per segon dia consecutiu, la representant del Ministeri de Sanitat en la roda de premsa diària del comitè tècnic de gestió del coronavirus ha estat María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, i no el director d'aquest organisme, Fernando Simón, que dilluns va donar positiu de coronavirus.

Confinat a casa seva, Simón ha comparegut, aquest dimarts, però per videoconferència.

 

Fernando Simón ha intervingut telemàticament en la roda de premsa diària a La Moncloa sobre el coronavirus (EFE/Moncloa)


Ha tret ferro a l'augment de casos de les últimes 24 hores i ha coincidit amb Sierra que venim del cap de setmana, "en què sabem que les notificacions acostumen a ser inferiors a les reals".

Aquest fet, segons Simón, faria que el descens registrat els dos últims dies no sigui real. Per això, l'epidemiòleg s'ha mostrat convençut que "les tendències es mantenen".

 

Dilluns, Sierra va explicar que des del 25 o 26 de març el nombre de nous contagis i noves morts estava alentint-se, i aquest dimarts Simón ha afegit que en algunes comunitats autònomes aquesta tendència és més marcada.

Més endavant, Sierra ha afegit que "és normal" que hi hagi fluctuacions quan es fa vigilància epidemiològica i que cal esperar al final de la setmana per tenir dades més concloents.

A banda de valorar les noves dades, Simón ha explicat que es troba bé i que està aïllat dins de casa seva, sense sortir d'una habitació.

 

 

Illa: "L'objectiu d'aquesta setmana és l'alentiment"

En una compareixença de premsa a la tarda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que hi ha una "estabilització" en l'evolució de la pandèmia de coronavirus perquè s'ha passat d'un increment de casos d'un 20% de mitjana entre el 15 i el 25 de març a un del 12% entre el 25 i el 30 de març.

Les dades d'aquest dimarts suposen un increment del 10% dels casos, ha afegit Illa, que ha dit que l'objectiu en què està centrat el govern d'Espanya és "salvar vides":

"Veiem una estabilització de l'evolució de l'epidèmia. Les mesures que es van implantar amb l'estat d'alarma estan donant resultats"

Un cop passada aquesta fase d'estabilització, l'objectiu d'aquesta setmana és, segons el ministre de Sanitat, l'alentiment, és a dir, "continuar baixant el percentatge d'increment de xifres".

En la mateixa línia que aquest dilluns, Illa ha dit que, si Espanya ho ha arribat al pic, hi és "molt a prop" i ha pronosticat que aquesta setmana "serà dura".

 

Salvador Illa i Reyes Maroto, durant la roda de premsa d'aquest dimarts a la tarda
Salvador Illa i Reyes Maroto durant la roda de premsa d'aquest dimarts a la tarda (EFE / La Moncloa)

 

En la mateixa compareixença, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha anunciat mesures de suport a la industrialització, a la internacionalització de les empreses i a la suspensió del pagament d'interessos i amortitzacions dels préstecs atorgats per la secretaria d'Estat de Turisme.

Tant Illa com Maroto han reiterat el missatge que han donat diversos membres del govern espanyol en les últimes hores:

Illa: "Per tal que l'economia torni a ser el primer, ara el primer ha de ser la salut"

Maroto: "Sense salut, no hi ha feina, no hi ha activitat i no hi ha economia"

 


Primer militar mort per coronavirus

El representant del Ministeri de Defensa, el general de l'Exèrcit de l'Aire Miguel Villarroya, cap de l'Estat Major de la Defensa, ha intervingut inicialment per informar del desenvolupament de l'Operació Balmis, de suport a la lluita contra el coronavirus.

Més endavant, però, Villarroya ha confirmat una informació d'última hora: la primera mort per coronavirus d'un militar espanyol.

Es tracta d'un tinent de l'Exèrcit de l'Aire que no ha participat en l'operació Balmis; estava ingressat a l'hospital militar Gómez Ulla.

 

Sanitaris a l'exterior d'una residència, a Tomelloso, província de Toledo (EFE/Ismael Herrero)


Quant a les informacions relatives al seguiment de l'estat d'alarma per part de les forces de seguretat, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han informat de noves detencions.

José Ángel González, director operatiu de la Policia Nacional, ha explicat que en les últimes 24 hores s'han fet 53 detencions, que en fan un total de 876.

Ha valorat positivament el descens en el nombre de noves denúncies, que fa pensar que els ciutadans estan més conscienciats sobre la necessitat de respectar el confinament. Amb tot, en les últimes 24 hores s'han obert 3.938 expedients de sanció.

 


Tres detinguts per voler saltar-se un control

González ha volgut destacar els expedients oberts a quatre persones per l'ús indegut de drons.

Per part de la Guàrdia Civil, en les últimes hores s'han interposat 6.085 denúncies. José Manuel Santiago, cap de l'Estat Major d'aquest cos, també ha explicat la detenció de 23 persones per desobediència o resistència a l'autoritat.

Entre les detencions dutes a terme, Santiago ha destacat les que s'han fet a Vilafranca del Penedès: la Guàrdia Civil ha detingut tres homes que anaven en un cotxe que ha volgut saltar-se un control. Quan han vist els agents, el vehicle ha girat cua sobtadament. Un cop l'han detingut, a més, s'ha comprovat que el conductor no tenia permís de conduir i que el vehicle era robat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut