El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido (EFE)
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido (EFE)
Madrid

Zoido no compareixerà al Congrés ni per l'1-O ni sobre el CNI i l'imam de Ripoll

Rivera proposa fer una comissió al Congrés per investigar l'operatiu dels atemptats de l'agost i diu que li sembla "al·lucinant" que els Mossos tapin l'avís de la CIA

Actualitzat

Amb els vots en contra del PP i Ciutadans i l'abstenció del PSOE s'ha rebutjat, aquest dimarts en la reunió de la Diputació Permanent, òrgan entre sessions del Congrés de Diputats, la proposta d'ERC i PDeCat perquè el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, comparegui per informar sobre el desplegament policial de l'1 d'Octubre a Catalunya i  la relació del CNI amb l'Imam de Ripoll.

Zoido no explicarà l'1-O al Congrés

El PP i Cs han rebutjat la compareixença de Zoido al Congrés perquè consideren que és un assumpte sobre el qual ja va donar explicacions la setmana passada al Senat.
ERC i PDeCAT han defensat en la Diputació Permanent la necessitat que Zoido acudeixi al Congrés davant la "vergonyant" violència exercida l'1-O. El diputat del PDECat Carles Campunzano ha dit que no només ha deixat "tocat" el "prestigi" que les forces i cossos de seguretat de l'Estat tenien a Catalunya, sinó que, a més, ha costat 87 milions d'euros a tots els espanyols i, no obstant això, no han servit per impedir que els catalans acudissin aquell dia a votar.

El portaveu d'ERC Gabriel Rufián ha afegit que "les salvatjades surten cares. 87 milions euros amb 1.066 ferits surten a 81.613 el cop".

 

 

En nom dels populars, Rafael Merino ha subratllat que si es van gastar 87 milions d'euros en aquest desplegament va ser per mantenir la legalitat que va vulnerar el govern, i ha advertit que si es torna a produir una situació semblant, el govern del PP tornarà a actuar "en conseqüència".

Per contra, la presència de Zoido al Congrés plantejada per ERC i el PDeCAT ha comptat amb el suport d'Units Podem i del PNB.

La nova portaveu d'EnComúpodem, Lucía Martín, també ha aprofitat per carregar contra el PSOE, al qual ha retret que en el seu moment plantegessin la reprovació de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per aquesta actuació i la retiressin només dies abans de donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Relació del CNI i l'imam de Ripoll

Dilluns el PSOE ja va comunicar a ERC i el PDeCat que no donaria suport a la petició de compareixença del ministre de l'interior Juan Ignacio Zoido per donar explicacions obre la relació del CNI amb l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, que va organitzar l'atemptat de Barcelona i Cambrils.

El diputat d'ERC Gabriel Rufián ha considerat, en declaracions aquest dilluns al programa "Estat de Gràcia" de Catalunya Ràdio,  que la decisió dels socialistes és "perversa".

"És molt pervers i molt miserable perquè estem parlant de fets molt greus. És el líder de la cèl·lula terrorista que ha fet un dels atemptats més greus jihadistes a Europa i que té una relació confessa amb el CNI, i tot el que envolta aquests fets és opac i deneguen aquesta informació."

Rufián considera aquesta negativa com una doble trampa que evitarà que hi hagi cap informació pública.

"La trampa és aquesta: Diuen que ho ha d'explicar en la Comissió de Secrets Oficials Félix Sanz Roldan, el director del CNI. Això està anunciat des del novembre, i encara no ho ha fet. I la segona trampa és que, si ho fa, ho farà a porta tancada i està prohibit que es digui res del que es digui en aquesta comissió secreta."

 

 

Gabriel Rufián diu que s'impedeix que s'assumeixin responsabilitats.

"En qualsevol país normal no només seria una qüestió d'Estat, sinó que hauria provocat molts problemes."

I considera que el ministre hauria de respondre "perquè els Mossos no estaven al CITCO o l'Europol quan es van produir els atemptats".

 

 

Cs vol investigar l'operatiu dels atemptats

Coincidint amb la negativa a demanar explicacions sobre la relació del CNI amb l'imam de Ripoll, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha anunciat que el seu grup sol·licitarà crear una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost passat.

"Igual que es va fer amb l'11-M, l'11-S als Estats Units i amb els atemptats de Londres, hem d'investigar per millorar de cara al futur. No tant per buscar responsables polítics, que n'hi podria haver o no, sinó per buscar el que va fallar, què es va fer malament i què es va poder fer millor."

 

Rivera ha assenyalat que havent passat uns mesos dels atemptats és una obligació saber per què van passar, sobretot després de "confirmar-se que hi va haver avisos, descoordinació policial i imams radicals no controlats".  

"Resulta al·lucinant que en un país democràtic quedi tapat que la Generalitat de Catalunya rebés una alerta de la intel·ligència dels Estats Units d'un possible atemptat a Barcelona."

Segons Rivera una comissió permetria conèixer com es controles als imams, si els radicals obtenen beneficis penitenciaris, com entren i surten del país o com es col·labora amb la CIA.

ERC ha dit que accepta la creació d'aquesta comissió, però recorda que Cs s'ha oposat que el ministre Zoido comparegui al Congrés per explicar la relació del CNI i l'imam de Ripoll.

ARXIVAT A:
TerrorismeReferèndum 1-OArticle 155
Anar al contingut