Madrid

Zapatero promet el càrrec davant el rei

José Luis Rodríguez Zapatero ha promès el càrrec de president del govern davant del rei. Ho ha fet després que divendres va ser investit pel Congrés dels Diputats en segona volta. El ministre de Justícia en funcions, Mariano Fernández Bermejo, ha actuat de Notari Major del Regne davant la promesa de Zapatero. L'acte ha començat puntualment a les 10 del matí al Saló d'Audiències del Palau de La Zarzuela. Poc després, el nou president, que comença la seva segona legislatura com a cap de govern, s'ha reunit amb el rei per comunicar-li la composició del seu executiu.

Actualitzat

S'ha seguit el protocol institucional. El president ha assumit el càrrec en presència del monarca i del ministre de Justícia en funcions, Mariano Fernández Bermejo, que actua com a notari major del Regne. Zapatero ha escollit la fórmula de la promesa sobre la Constitució, en comptes del jurament. El líder socialista ha posat la mà sobre una Constitució del 1980 editada per les Corts Generals, oberta pel títol IV, del Govern i l'Administració. Al costat hi havia una Bíblia i un crucifix.

El rei ha estat el primer a felicitar el nou president del govern. Un cop acabat aquest acte, que ha estat molt breu, Zapatero s'ha reunit amb el monarca en privat per comunicar-li el seu nou govern. Després s'ha dirigit al palau de La Moncloa, on ha fet pública la llista de noms del gabinet que l'acompanyarà.

"Força política" per al nou govern

En la roda de premsa en què ha anunciat la composició del nou gabinet, Rodríguez Zapatero ha justificat la tria dels ministres en base a tres objectius: fer que l'economia creixi "més" i "millor", afrontar la lluita contra el canvi climàtic i avançar cap a la igualtat entre homes i dones.

És per aquest motiu que ha decidit crear el Ministeri de Ciència i Innovació, amb Cristina Garmendia al capdavant, amb l'objectiu d'ajudar a les empreses a innovar, desvincular el creixement econòmic de sectors com la construcció i convertir el coneixement científic i tecnològic en creixement econòmic. En aquest sentit, ha apostat per invertir més en ciència i tecnologia i ha destacat la necessitat de coordinar millor els centres d'investigació i les universitats.

A la lluita contra el canvi climàtic s'hi dedicarà el nou Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, amb Elena Espinosa al capdavant. Zapatero ha dit que buscarà implicar al medi rural en la conservació del medi ambient i assegurar l'abastiment d'aigua i la depuració a totes les comunitats autònomes.

Del tercer gran eix se n'encarregarà el nou Ministeri d'Igualtat, encapçalat per Bibiana Aído. El departament s'ocuparà d'impulsar la presència de la dona en l'esfera pública i l'àmbit laboral i de combatre la violència de gènere. Respecte a això, el president espanyol ha dit que s'ha de "predicar amb l'exemple", en referència a la majoria -per primer cop a Espanya- de dones en el govern.

Anar al contingut