Madrid

Xiulada a la ministra de Foment, que ha arribat tard al ple on s'ha rebutjat la seva dimissió

La moció que Iniciativa per Catalunya Verds ha presentat al Congrés per demanar el cessament de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, no s'ha aprovat, per falta de suport. La votació, molt ajustada, es podia decantar cap a una banda o l'altra, però, el PNB hi ha votat en contra i, per tant, ha quedat rebutjada. Álvarez ha negat rotundament que hagi aconseguit el suport del PNB al Congrés a canvi de més inversions al País Basc. La votació, per cert, s'ha fet d'un en un i en veu alta, després que ho ha forçat el PP. Ha volgut evidenciar així el suport dels socialistes catalans i el PNB a la ministra.

Actualitzat

L'executiva del PNB ha decidit que els seus set diputats al Congrés donessin suport a la continuïtat de la ministra i la seva gestió en la crisi de les infraestructures a Catalunya, i han votat al costat del PSOE. La moció d'Iniciativa, la primera proposta que es vota a Madrid en contra de la ministra, sí que ha comptat amb el suport, en canvi, de CiU, ERC i el PP.

Per la seva banda, Álvarez ha reiterat que continuarà al capdavant de les seves responsabilitats al Ministeri de Foment mentre tingui la confiança del president del govern central. Tot i admetre que passa per uns dies difícils, confia que quan l'AVE arribi a Barcelona s'oblidarà tot.

El PSOE considera que "no hi ha motius" per reprovar la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per la gestió de les obres de l'AVE i el funcionament de Rodalies. Els socialistes creuen que "hi ha un compromís clar" del govern espanyol amb Catalunya i les seves infraestructures, i que la situació "s'està normalitzant". És per això que durant els últims dies el PSOE ha accelerat els contactes per mirar de sumar suports de cara a la votació aquest dimarts de la moció d'ICV contra la ministra al Congrés dels Diputats.

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ha assegurat que "no hi ha raons" per demanar la reprovació de la ministra i ha recordat que el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ja va assumir la seva responsabilitat i va fer "autocrítica" per la gestió de les infraestructures a Catalunya.

El portaveu d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera, ha aclarit que ells creuen que la proposta sí que "és oportuna", i ha tornat a demanar al PSC que hi doni suport. Per Herrera, el govern de Zapatero està "entestat" a fer arribar l'AVE a Barcelona el 15 de febrer, i això suposarà "un altre col·lapse".

El candidat de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran Lleida, s'ha predisposat a donar suport a la moció d'ICV al Congrés, en què es demana la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. Duran, a més, ha dit que no és sorprenent que el PSC no vulgui votar la moció, ja que creu que el "suport incondicional" dels socialistes catalans al PSOE "forma part de la seva dependència". "Del PSC, Catalunya no en pot esperar res, i ho sento de veritat, m'agradaria que no fos així. Sempre donarà prioritat a la defensa del PSOE abans que a Catalunya", ha denunciat el líder democristià.

Chacón reconeix els "errors" d'Álvarez

Mentrestant, la ministra d'Habitatge i candidata del PSC a Barcelona a les eleccions generals, Carme Chacón, ha reconegut que la titular de Foment ha comès "errors", però ha destacat que l'equip tècnic de la ministra és "el més capacitat per solucionar-los".

En una entrevista a TV3, Chacón ha afirmat que "si la dimissió de la ministra fos el que solucionés les coses potser seria la primera a demanar la dimissió, fos del partit que fos", i ha destacat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, "ha donat la cara" i ha "assumit en primera persona" les conseqüències del caos de Rodalies. També ha dit que mai hauria demanat la dimissió de la ministra al Parlament de Catalunya, "tal com van fer alguns partits".

La ministra, que ha atribuït el caràcter d'Álvarez al seu origen andalús, ha recordat que el restabliment total de Rodalies serà una realitat aquesta setmana i que l'AVE "arribarà quan hagi d'arribar".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut