"Soc ciutadà, no presoner": tanques a la porta de casa per endurir el confinament a Xangai

El confinament de la ciutat més gran de la Xina continua generant un gran malestar entre la població

Redacció/AgènciesActualitzat

Les autoritats de Xangai, la ciutat més gran de la Xina i el principal motor econòmic, han instal·lat tanques davant d'alguns edificis residencials per lluitar contra el nou brot de covid-19. Imposen així un confinament que obliga gran part dels 25 milions d'habitants de la ciutat a quedar-se a casa.

Les imatges de treballadors amb vestits blancs segellant les entrades dels blocs d'habitatges i impedint l'accés a carrers sencers amb tanques verdes, d'uns dos metres d'alçada, han provocat noves protestes i una encesa denúncia a través de les xarxes socials, a través de diversos vídeos que s'han fet virals.

Xangai ha entrat en la quarta setmana de confinament en plena batalla pel relat. A través de les xarxes, els usuaris lamenten com utilitzar tanques metàl·liques per tancar-los com animals domèstics va contra el respecte als drets de les persones que hi viuen. Alguns dels vídeos mostren residents cridant des dels balcons els treballadors quan es disposen a instal·lar-hi les tanques, o com els habitants intenten tirar-les a terra.

Aquesta mesura s'hauria pres per envoltar blocs assenyalats com a "zones segellades", on almenys una persona ha donat positiu per covid-19 i els residents tenen prohibit sortir. Als carrers de la ciutat hi ha patrulles vestides de blanc, amb l'equipament per tractar amb materials perillosos, que demanen als vianants que tornin a casa i fan talls a les carreteres.

El confinament, que per a molts residents ja fa quatre setmanes que dura, ha alimentat la frustració per la pèrdua de salaris, la separació familiar i les condicions en què s'ha de fer la quarantena, així com les dificultats per accedir a atenció mèdica i aliments. Fa unes setmanes, les autoritats van haver de fer marxa enrere en saber-se que s'estaven arribant a separar criatures de les famílies.

La ciutat està fent testos massius i intenta traslladar els positius a instal·lacions aïllades per evitar que transmetin el virus. La setmana passada, les autoritats van traslladar comunitats senceres dient que s'havien de desinfectar les cases.

Molts residents ho han denunciat a internet, però ho han hagut de fer utilitzant eufemismes i esquivant la censura governamental. Un dels casos que s'ha fet més conegut és el vídeo "Veus d'abril", que recull talls de veu d'alguns dels afectats pel confinament mostrant la frustració per la falta d'aliments, d'assistència mèdica als malalts crònics o greus i l'internament forçós en centres d'aïllament de tots els positius, amb símptomes o sense.


El vídeo no ha superat la censura a les principals xarxes socials xineses, i per això hi ha altres usuaris que han optat per difondre vídeos de la cançó "Do You Hear The People Sing?", un himne de protesta del musical "Els Miserables". La cançó va tenir més de 90 milions de mencions a WeChat dissabte, segons les dades de l'aplicació.


Pequín ja es prepara per al fantasma del confinament

Mentre Xangai extrema el confinament pel repunt de la xifra de morts, Pequín comença a fer tests massius per evitar la propagació de la covid a la capital xinesa, que ha informat de 29 casos nous les últimes 24 hores.

Les autoritats sanitàries també han notificat 51 defuncions a Xangai, que suma un total de 138 morts des que va començar aquest confinament, ara fa més d'un mes, arran d'un sobtat augment de casos.

La Xina, que aplica una severa política de "tolerància zero" cap al nou coronavirus, travessa una onada de rebrots atribuïda a la variant òmicron que està provocant xifres rècord de contagis que no s'havien vist des de l'inici de la pandèmia a la primera meitat del 2020. En les últimes hores, a tot el país s'hi ha detectat 2.680 nous positius, la majoria a Xangai.

Les autoritats sanitàries també han informat de la detecció de 17.581 casos asimptomàtics, la majoria a la mateixa ciutat, encara que no es computen com a casos confirmats llevat que manifestin símptomes.

El nombre total de contagiats actius a la Xina continental és de 29.178, 274 dels quals en estat greu.

ARXIVAT A:
XinaConfinament Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut