Londres

Wikileaks filtra la "paranoia" del Regne Unit quan Obama va arribar a la presidència

Segons revelen nous documents filtrats per la pàgina web Wikileaks, un diplomàtic dels Estats Units va considerar que el Regne Unit es va tornar "paranoic" després del nomenament de Barack Obama com a president. La informació ha estat difosa pel diari britànic "The Guardian", que ha tingut accés als documents. En un dels cables diplomàtics filtrats es revela que un diplomàtic dels EUA va destacar, entre d'altres coses, el que ell descriu com una "paranoia" britànica que va comportar una excessiva preocupació de com s'anirien desenvolupant les "relacions especials" entre tots dos països.

Actualitzat
En un document escrit el 2008 pel segon ambaixador dels Estats Units a Londres, Richard LeBaron, es descriu la trobada amb l'ara ministre d'Exteriors del Regne Unit,  William Hague, abans de l'arribada dels "tories" al poder.

L'encapçalament d'un dels missatges enviats per LeBaron el febrer del 2009 era: "Els Britànics es pregunten si la nostre relació especial segueix sent especial per Washington".

LeBaron va afirmar que "més d'un funcionari britànic ha preguntat a diplomàtics de l'ambaixada si el president Obama pretén enviar alguna senyal, en el seu discurs inaugural, sobre les relacions entre els Estats Units i el Regne Unit".

"Aquest període d'especulació excessiva, al Regne Unit, sobre la relació entre els dos països, és més paranoic del que és habitual", va dir LeBaron, qui va considerar la lectura britànica de l'assumpte com a "còmica, però a la vegada corrosiva".

Un dels altres fets destacats, en un dels cables enviats pel diplomàtic, se centra en la dedicació excessiva de la premsa britànica al retorn, per part de la Casa Blanca al govern Britànic, del bust de Churchill que adornava el despatx Oval durant el mandat de Bush.

També va assenyalar que el "compromís britànic de recursos -financers, militars i diplomàtics- en el suport de les polítiques globals dels Estats Units continua sense tenir parangó".

"The Guardian" recull, també, que els conservadors van prometre, abans de les eleccions, governar en un règim "pro americà" si arribaven al poder i comprar més armament als Estats Units. LeBaron va relatar que quan va preguntar a Hague si la relació entre els Estats Units i el Regne Unit continuava sent "especial", el ministre d'Exteriors va respondre: "Volem un règim pro americà. El necessitem. El món el necessita".

En una altra de les comunicacions enviades a Washington, LeBaron va recordar que Hague va descriure els seus col·legues "tories", incloent-s'hi a si mateix, com "els nois de Thatcher", un grup fortament partidari de la connexió Atlàntica.

Aquests missatges es troben entre els més de 250.000 cables obtinguts per Wikileaks. El fundador, Julian Assange, és requerit per Suècia per uns suposats abusos sexuals. Segons sembla, viu amb els seus amics al sud-est d'Anglaterra.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut