Les presumptes víctimes asseguren que la seva carrera professional es va veure afectada (ACN)

Vuit cantants i una ballarina acusen el tenor Plácido Domingo d'assetjament sexual

L'Òpera de Los Angeles, que dirigeix el tenor, obre una investigació

Gemma NavésActualitzat

Nou presumptes víctimes acusen el tenor espanyol Plácido Domingo de suposat assetjament sexual. Segons l'agència de notícies Associated Press, Domingo va pressionar diverses dones perquè tinguessin relacions amb ell a canvi de feines. També hauria castigat professionalment les professionals que es negaven a fer-ho.

Vuit cantants i una ballarina asseguren a l'agència nord-americana que van ser assetjades per Domingo als anys 80. Una d'elles afirma que Domingo li va ficar la mà per sota de la faldilla i tres més asseguren que les va besar per força en llocs com un camerino, una habitació d'hotel i un àpat de negocis.

Associated Press (AP) només cita el nom d'una de les víctimes, la mezzosoprano Patricia Wulf. No consta cap denúncia presentada.

 

 

"Sempre estava tocant-te"

"Que algú t'estigui agafant la mà durant tot un dinar de negocis és estrany, o que et posi la mà al genoll", va dir una de les acusadores segons la cita d'AP. "Sempre t'estava, d'alguna manera, tocant-te, sempre besant-te".

Domingo no va voler contestar a un qüestionari detallat d'AP, però va oferir la següent resposta a l'agència: "Les acusacions d'aquestes persones anònimes que es remunten fins a tres dècades enrere són profundament preocupants i, tal com les presenten, imprecises. Tot i així, és dolorós sentir que he pogut molestar algú o fer-los sentir incòmodes; és igual quant temps faci d'això i que jo tingués les meves millors intencions".

El tenor afegeix que creu que totes les seves "interaccions i relacions van ser sempre acceptades i consentides". "La gent que em coneix o que ha treballat amb mi sap que no soc algú que pugui fer mal, ofendre o avergonyir algú de manera intencionada".

 

 

Barems del passat més laxos

"No obstant això", continua Domingo, "reconec que els barems pels quals avui ens mesurem, i hem de mesurar-nos, són molt diferents de com eren en el passat. He estat beneït i privilegiat d'haver tingut una carrera de més de 50 anys i em cenyiré sempre als més alts estàndards".

AP assegura que, a part dels nou testimonis d'assetjament sexual explícit, una altra mitja dotzena de dones assegura que Domingo els va fer proposicions incòmodes. Una cantant diu que li va demanar insistentment sortir amb ella després d'haver-la contractat per a una sèrie de concerts en els anys 90.

L'agència afirma haver parlat a més amb tres dotzenes més de professionals, des de cantants fins a tramoistes, que van ser testimonis de "comportament sexual inapropiat de Domingo" i que "perseguia les dones joves impunement".

 

 

Les carreres es veuen afectades

Set de les nou persones que cita AP asseguren que la seva carrera es va veure afectada pel comportament de Domingo. En alguns casos, els treballs promesos mai van arribar a concretar-se. En uns altres, no van tornar a treballar per a ell. Dos de les dones van acceptar les proposicions de Domingo perquè sentien que no podien dir que no a l'home més poderós del seu entorn.

Una d'elles va relatar que es va ficar al llit amb el tenor dues vegades, una d'elles a l'hotel Biltmore de Los Angeles, que està a quatre illes de la seu de l'Opera. Quan Domingo es va anar a una actuació, li va deixar 10 dòlars dient: "No vull que et sentis com una prostituta, però tampoc vull que hagis de pagar per aparcar".


A soles amb ell, un perill

Moltes d'aquestes dones relaten que els seus companys de professió els van advertir que mai es quedessin soles amb Domingo, ni tan sols en un ascensor. El consell que els donaven era que si les convidava a menjar havien d'evitar l'alcohol i trobar-se sempre en un lloc públic i a esmorzar, mai a sopar. La majoria eren joves que començaven en la seva professió. Una d'elles diu que el comportament inapropiat de Domingo era "un secret a veus en el món de l'òpera".

Cap de les dones va poder oferir documentació d'algun tipus que sustentés les seves acusacions, però l'agència va parlar amb "molts" col·legues i amics als quals van relatar el succeït en el seu moment. A més va comprovar que efectivament van treballar en els llocs dels fets i que Domingo va coincidir amb elles.


En defensa del tenor

Per una altra banda, la soprano i presidenta de la SGAE, Pilar Jurado, ha defensat aquest dimarts al tenor Plácido Domingo, assegurant que ella "mai" s'ha vist en situacions d'assetjament i que el cantant és "un perfecte cavaller".

La presidenta de la SGAE ha reiterat que és una persona que porta "moltíssims anys lluitant contra la violència de gènere" però ha matisat que, en alguns casos, resulta "complicat" abordar aquests casos perquè "hi ha gent que, directament, pot acostar-se també a una altra per interessos. És complicat", ha dit a Europa Press.

De moment, l'Ópera de Los Angeles, de la qual n'és director general Plàcido Domingo des del 2003, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que obrirà una investigació.

"L'Ópera de los Angeles té fortes polítiques de recursos humans i procediments en vigor. D'acord amb aquestes polítiques, LA Opera contractrà assessorament extern per investigar les preocupants acusacions sobre Plácido Domingo."

 

Actuació cancel·lada

Arran d'aquestes denúncies l'Orquestra de Filadèlfia ha cancel·lat l'actuació del tenor prevista per al 18 de setembre dins del concert d'inauguració de temporada.

L'orquestra ha confirmat que "ha retirat la seva invitació" després de conèixer-se les acusacions per assetjament sexual.

"Estem compromesos en oferir un ambient segur, respectuós, col·laboratiu i apropiat per a l'orquestra i els seus membres, així com per als artistes convidats, compositors i els nostres espectadors."

Plácido Domingo, de 78 anys, és un dels tenors més admirats de tots els temps i un dels homes més poderosos de la música clàssica a nivell mundial. Va començar la seva carrera fa cinc dècades. Ha cantat més de 150 papers en més de 4.000 actuacions. Actualment, continua cantant i dirigint i exerceix com a director de l'Òpera de Los Angeles, Califòrnia.

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut