Vòmits i ronxes a la pell: Instagramers emmalaltits per fer-se fotos en llacs tòxics
Novosibirsk, Rússia

Vòmits i favasses a la pell: Instagramers emmalaltits per fer-se fotos en llacs tòxics

Un llac tòxic a Galícia i una bassa de residus d'una central tèrmica a Rússia són alguns dels escenaris "perfectes" escollits per instagramers d'arreu del món

Actualitzat

Instagram és una font d'imatges idíl·liques. Paisatges impossibles, persones felices i les millors vistes. Tot és poc per aconseguir els likes dels altres usuaris d'aquesta xarxa social.

Una popular instagramer, Uxía, compartia una fotografia d'ella mateixa entrant en un llac de Galícia. Unes aigües de color turquesa intens l'envolten i els "m'agrada" estan garantits. Però també els vòmits, les reaccions cutànies i els problemes oculars. Es tracta d'un llac tòxic, a l'antiga mina abandonada de wolframi, al Monte Neme.

Segons la Cadena Cope, en una entrevista, Uxía assegura que va patir una reacció al·lèrgica durant dues setmanes. Ho va passar "una mica malament, sí, però la foto s'ho valia". També ho explicava a través del seu compte de Twitter, on acumulava molts comentaris. Actualment, no és visible perquè ha canviat el seu perfil a privat.


No és un cas aïllat. Molts són els usuaris de les xarxes socials que s'hi han fotografiat o, fins i tot, han gravat vídeos amb drones.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Videíto de nuestro recorrido ayer por el Monte Neme, antigua cantera gallega. #galicia #spain 🌍

A post shared by Diego Moroño Cores 🌍 (@diegomorono) on


A partir del tuit d'Uxía, altres instagramers també han compartit la seva experiència després de banyar-se en les aigües tòxiques. "Vam estar amb vòmits i favasses a la pell... fins i tot ella va anar al metge. Vam estar dues setmanes molt fotuts, però després se'n va anar completament", explica un altre instagramer. Qui també diu que no van veure el cartell que adverteix de la perillositat de la zona.


Aquests casos han despertat comentaris de tota mena, principalment d'usuaris que fan broma. Alguns fan referència als famosos Premis Darwin, dedicats a aquelles persones que "afavoreixen" la teoria del científic i "ajuden a millorar el genoma humà evitant la propagació dels seus propis gens".

"Enhorabona per banyar-te en una bassa de residus altament tòxics en una mina de wolframi. Sense cap dubte, Darwin estaria orgullós de tu."

 


El doctor Manuel Ferreiro,del servei d'urgències de l'Hospital Universitari de Corunya (CHUAC), ha explicat a la Cope que el color turquesa prové d'un material no tòxic, però que a l'aigua hi ha materials pesants de la mina que sí que són perillosos. Segons el doctor, "està totalment contraindicat banyar-s'hi per molt que ens vingui de gust":

"Si ens hi banyem puntualment, el més probable és que tinguem problemes oculars, irritacions de les mucoses oculars i irritacions cutànies. Si és d'una manera prolongada o ingerim una mica d'aigua, patirem bàsicament trastorns digestius, vòmits i posteriorment diarrea. Tragar l'aigua és el més problemàtic."

Si no n'hi ha prou, estem parlant d'una mina que, durant la Segona Guerra Mundial, va ser utilitzada pels nazis alemanys per aconseguir tungstè (també conegut com a wolframi, que ve de l'alemany wolfram, "escuma de llop"). Un mineral que, en aquell moment, només es podia trobar a Galícia, Portugal, Lleó i Càceres. Per aquest motiu, Hitler va demanar a Franco l'extracció del valuós mineral, que va suposar una disputa entre els nazis i els aliats.

A més, des de 2014, associacions en defensa del patrimoni natural d'aquesta zona gallega, com Salvemos Cavana, reclama a les autoritats "el drenatge de les basses mineres pel risc potencial d'accidents i la toxicitat demostrada de les seves aigües".


Novosibirsk: una gran bassa tòxica

El cas del Monte Neme és molt semblant al de la ciutat siberiana de Novosibirsk, a Rússia. Un estanc creat de restes tòxiques d'una central tèrmica s'ha convertit en l'escenari de "selfies" i fotografies d'instagramers russos.

Lluny de ser un paradís, no és ni tan sols un llac, sinó una acumulació d'aigua estancada plena de residus tòxics i cendra, provinents de la central que subministra electricitat a tota la ciutat de Novosibirsk, la tercera més gran del país.

Tot i això, és l'escenari de fotografies de boda, estiuejadors amb inflables o books de models:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex (@tweezer_nsk) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @zheleznova.marina on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by САП - Твой новый отдых на воде (@sup_novosibirsk) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 轉角國際編輯室 (@udnglobal) on

ARXIVAT A:
Instagram
Anar al contingut