Vandellòs

Vint anys de l'incendi que va obligar a tancar la central nuclear de Vandellòs 1

Fa 20 anys de l'incendi que va afectar la central nuclear Vandellòs 1 i que va suposar el tancament de la planta. Els grups ecologistes recorden, en aquest vintè aniversari, que accidents com aquest es poden repetir per la mala gestió de les centrals. Pels detractors, Vandellòs 1 continua sent un exemple vigent dels perills de l'energia atòmica. El Consell de Seguretat Nuclear, en canvi, assegura que s'han millorat molt els controls i que d'aquells fets, se'n va aprendre de manera que és difícil que torni a passar un accident semblant.

Actualitzat
L'incendi que hi va haver a la central nuclear de Vandellòs 1 el 19 d'octubre del 1989 va inutilitzar dos dels quatre grans ventiladors que refrigeraven el nucli del reactor, cosa que va fer arribar a témer una catàstrofe com la de Txernòbil, a Ucraïna. Finalment, però, tot va quedar en un gran ensurt.

Arran d'aquest greu incident, el govern espanyol va decidir tancar la central nuclear, la més antiga de Catalunya. I és que es van evidenciar errades del protocol d'actuació en casos com aquell. Els bombers no tenien formació i es va acusar la direcció de la central de manca de transparència.

El procés de desmantellament va començar fa onze anys i encara trigarà dues dècades a completar-se. Entre el 1998 i el 2003, es van desmuntar tots els edificis de la central de Vandellòs 1. El procés ha costat, de moment, prop de 100 milions d'euros. L'enorme estructura que conté el reactor encara haurà d'esperar fins al 2028 per poder ser desmantellada. I és que no serà fins llavors que l'activitat radioactiva de les estructures s'haurà reduït un 95%.
Anar al contingut