Reunió del Comitè d'Afers Legals i Drets Humans del Consell d'Europa
Reunió del Comitè d'Afers Legals i Drets Humans del Consell d'Europa al Bundestag

Veus crítiques amb la sentència del procés entre els experts del Consell d'Europa

RedaccióActualitzat

El Comitè d'Afers Legals i Drets Humans del Consell d'Europa s'ha reunit aquest divendres excepcionalment a Berlín. Els experts que assessoren el Consell qüestionen la proporcionalitat dels empresonaments dels polítics catalans.

La reunió era per tractar qüestions com la llibertat d'expressió a Turquia i a Espanya. Ha comptat amb la participació de tres experts: una jutgessa turca del Tribunal de Drets Humans, una exjutgessa belga i un exjutge espanyol del Tribunal Constitucional, Luis López Guerra.

López Guerra s'ha referit a la importància de defensar el dret a manifestació i assemblea, sempre que no hi hagi violència, i ha qüestionat la proporcionalitat en els empresonaments de polítics catalans.

Segons el jutge, en el Comitè no es qüestiona la democràcia espanyola, però s'assumeix que es poden haver comès errors, tal com ha explicat a TV3:

"Qui dubta que Espanya és una democràcia i un estat de dret? Però això no significa que sigui el paradís a la Terra, per dir-ho col·loquialment. També hi ha errors i violacions i aquí es discuteix si en alguns casos n'hi ha hagut o no."

Des de la presidència del Comitè estan amoïnats per la reacció d'Espanya després del referèndum del 2017. Ho explica Porhildur Sunna, presidenta Comitè Drets Humans del Consell d'Europa:

"El que estem debatent aquí és si és proporcional i necessari en una societat democràtica reaccionar com ho ha fet Espanya, un estat membre."

L'agenda itinerant del Consell d'Europa ha propiciat que aquesta reunió sobre el conflicte català hagi tingut lloc al Bundestag. L'informe final es presentarà l'any que ve, un cop l'autor s'hagi reunit amb les dues parts del conflicte, és a dir, el govern espanyol i els líders polítics catalans que són a la presó.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut