Caracas

Veneçuela posa en marxa la doble paritat de la seva moneda davant del dòlar

Alguns es van posar les mans al cap quan el president de Veneçuela, Hugo Chávez, va anunciar la devaluació del bolívar, la moneda del país. El govern sud-americà ha implementat aquest dilluns la mesura que implica una doble paritat davant del dòlar, després d'una devaluació d'un 50%. Per evitar la picaresca, Hugo Chávez ha ordenat a l'exèrcit i a la policia que es despleguin per tot el país i controlin que no es canviïn els preus i que no hi hagi reetiquetatge.

Actualitzat
El govern veneçolà vol evitar així la picaresca entre els empresaris. "Ara l'estat hi intervé i transfereix la propietat als treballadors. Jo sóc capaç de treure la carnisseria a l'amo i donar-la als empleats que hi treballen", ha dit Chávez contundent.

La devaluació del bolívar decretada divendres passat i que ha entrat en vigor aquest dilluns ha passat a la història com el divendres negre. Preveu una doble cotització respecte al dòlar. L'una regirà per a totes les importacions prioritàries, i l'altra, per al sector petrolier, l'automobilístic, el comerç i les telecomunicacions.

Chávez va presentar la mesura com la solució per augmentar la liquiditat de les arques estatals. Els seus detractors, però, asseguren que es tracta només d'una decisió electoral que perjudicarà els ciutadans i provocarà un fort increment dels preus.

A banda de les conseqüències per als veneçolans, també en té per les empreses espanyoles amb interessos al país. Un exemple n'és Telefóncia que des que es va anunciar la mesura, hauria perdut en dividends més de 1.000 milions d'euros.
Anar al contingut