Les ulleres distorsionen la realitat com ho fa el consum d'alcohol
Les ulleres distorsionen la realitat com ho fa el consum d'alcohol

Unes ulleres distorsionadores per prendre consciència de com és conduir begut

És una de les activitats penals alternatives a l'ingrés a la presó que es presenten a Firactiva't

Actualitzat

Més de 15.000 persones van complir l'any passat alguna mesura penal alternativa a Catalunya.

Entre aquestes activitats trobem, per exemple, unes ulleres que permeten comprovar els efectes de l'alcohol quan conduïm.

Sergi Fortià és responsable dels programes formatius de seguretat viària del Departament de Justícia a Barcelona i Girona:

"La veritat és que la majoria de persones condemnades que ens venen als programes de seguretat viària ho són en relació al consum de drogues. El que volem és que siguin conscients de la realitat que veuen un cop ha begut. Quan es va consumint alcohol, el cervell va assimilant a poc a poc els efectes que pot tenir sobre la vista, però quan ens posem les ulleres, de cop som més conscients en quin estat estàvem conduint realment i quins eren els riscos associats."

Un dels condemnats a 23 mesos de presó, que compleix mesures penals alternatives, participa en aquesta activitat i explica la sensació que té amb les ulleres posades:

"És una sensació d'equilibris. Sembla que es mogui tot. No veus ben bé on estan els peus ni la ratlla. Notes distància en els llocs. No calcules i és una imatge túnel, però molt distorsionada. Si aquesta és la realitat d'anar begut és increïble. No pots conduir així. Ara en soc conscient i abans no ho era. Si vas begut no ho ets."

 

 

L'any passat, a Catalunya, 15.300 persones van fer alguna mesura penal alternativa a l'ingrés a la presó. Dels condemnats sense ingrés penitenciari només reincideixen en 1 de cada 10 casos.

Fortià explica l'objectiu d'aquestes activitats:

"El que volem és que les persones que reben aquestes mesures penals alternatives siguin més responsables i tinguin més sensibilització sobre la responsabilitat que té conduir. I que evitin situacions de risc que puguin sotmetre'ls a conseqüències com pot ser cometre un delicte. Però sobretot que no hi hagi més víctimes i que la seguretat viària sigui més segura."

A més de dues ulleres que simulen diferents taxes d'alcoholèmia, en aquestes classes també se n'utilitzen unes terceres. Són les de drogues, les de consum cannàbic. Si ens les posem, no només hi veiem borrós i distorsionat, sinó que a la distància d'un metre, ja veiem doble.

 

Activitats com aquestes de les ulleres i d'altres es donen a conèixer per primer cop al Firactiva't.

En l'acte d'inauguració, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat que mesures com aquestes fan possible que la taxa de reincidència se situï al 30%, per sota de la mitjana internacional.

Firactiva't aplega més d'un centenar d'activitats al Centre d'Estudis Jurídics de Barcelona i estarà obert fins divendres.

ARXIVAT A:
Drogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut