Platja de la Mar Bella. Autora: Victoria Alcarria

Una tempesta de sorra, un fenomen estrany a casa nostra

La tempesta de sorra que va afectar la primera línia costanera de Barcelona va ser fruit d'una combinació d'elements força inusual i molt difícil de predir.

Néstor GómezActualitzat
La tempesta de sorra que va afectar primera línia costanera de Barcelona va ser fruit d'una combinació d'elements força inusual i molt difícil de predir. Són fenòmens similars als tornados de les nostres contrades, els esclafits i, en definitiva, tots els fenòmens severs d'escala molt reduïda. Com més petit és el fenomen més complicat és de predir i, a més, sota unes condicions atmosfèriques similars el temps no té perquè ser similar.

Poblacions de referència de nord a sud: Canet de Mar, Badalona, Barcelona (Fòrum), Castelldefels

Dimarts a primera hora de la tarda les temperatures de la costa del Baix Llobregat i fins a Barcelona eren de les més elevades del territori català amb valors superiors als 25 graus, en canvi, al nord del país les temperatures eren lleugerament més baixes.
Abans de la tempesta de sorra:
Canet de Mar: 24ºC, la pressió atmosfèrica baixa gradualment, gir progressiu del vent, arrenca amb oest
Badalona: 26 graus, 1010 mbar, vent d'oest
Barcelona, Fòrum: 25 graus, vent d'oest i sud-oest d'un 10 km/h
Castelldefels: 24 graus, vent de nord-oest

Els núvols al litoral i prelitoral ja estan desenvolupats i cauen els primers ruixats, per exemple a Canet de Mar. La suma de la massa d'aire càlida que pujava des de Tarragona, més l'aire més fred del nord de Catalunya, més el vent de xaloc a la costa Central, més el moviment de l'aire per efecte dels grans núvols desenvolupats al Maresme van confluir amb un gran sotrac atmosfèric que va produir forts i violents remolins de vent i turbulències que en 30 minuts va deixar els següents efectes:
Pressió atmosfèrica: L'aire es va desplomar i en pocs minuts la pressió atmosfèrica va pujar un parell de mil·libars amb remolins de vent al mar i a terra.
Vent: El vent va augmentar de ser feble a ratxes de fins a 65 km/h. Va haver-hi un gir sobtat del component del vent d'oest i sud-oest a est i nord-est.
Temperatura: El descens de la temperatura va ser superior als 4 graus. No només a la zona afectada, sinó a tota la costa Central.
Visibilitat: La sorra aixecada i desplaçada horitzontalment produeix una reducció dràstica de la visibilitat de fins a uns pocs metres.

Després de la tempesta de sorra
:
Canet de Mar: 18ºC, ni la pressió ni el vent van tenir canvis sobtats, va continuar la seva progressió d'augment de la pressió i gir cap a llevant
Badalona: 20 graus, 10102 mbar, vent d'est i sud-est
Barcelona, Fòrum: 20 graus, vent d'est i nord-est
Castelldefels: 22 graus, vent d'est

Anar al contingut