Un home amb la mascareta sota el nas, a la plaça Roja de Moscou (EFE/Maxim Shipenkov)
Un home amb la mascareta sota el nas, a la plaça Roja de Moscou (EFE / Màxim Xipenkov)
Moscou

Una setmana de vacances pagades a Rússia per animar la ciutadania a confinar-se

Putin relaciona la situació al país, on han augmentat molt els contagis de Covid, amb els baixos nivells de vacunació

Redacció/AgènciesActualitzat

Entre el 30 d'octubre i el 7 de novembre, els treballadors russos tindran vacances pagades. És la mesura del Kremlin per intentar frenar l'avenç de la pandèmia, davant l'augment de casos de Covid-19 que s'ha registrat els darrers dies.

El president rus, Vladímir Putin, ha alertat que la situació és "complicada" a tot el país, i diu que hi ha regions on el ritme de contagi ha augmentat "significativament".

La proposta d'una setmana de vacances retribuïdes l'ha fet la viceprimera ministra, Tatiana Golíkova, que assegura que les mesures actuals "són insuficients" per revertir la "tendència negativa" de més d'un miler de morts diaris, unes xifres que ha qualificat de "terribles". Golíkova fins i tot havia plantejat la possibilitat de declarar jornades no laborals ja a partir del 23 d'octubre en les regions més afectades per la pandèmia.

En aquest sentit, Putin ha autoritzat les autoritats regionals a iniciar les vacances imposades ja aquest dissabte o també prolongar-les més enllà del 7 de novembre "en cas de necessitat".


Onze dies de vacances a Moscou

A la capital russa, les vacances retribuïdes seran més llargues i començaran el dijous de la setmana vinent, 28 d'octubre. Durant aquests dies, els escolars també tindran vacances i, a la universitat, les classes seran a distància.

Només hi haurà oberts els serveis essencials. Restaurants i cafeteries només podran oferir menjar per emportar-se o a domicili. Pel que fa a teatres i museus, podran obrir amb el 50% de l'aforament i els visitants hauran de portar mascareta i mostrar un QR que confirmi que estan vacunats.

Les autoritats de la capital han ordenat aquesta setmana el retorn al teletreball d'almenys el 30% dels treballadors no vacunats i dels que no han passat la malaltia. A més, ha decretat que les persones de més de 60 anys en aquestes mateixes condicions s'han de quedar a casa fins al febrer.

Diverses persones amb mascareta al metro de Moscou
Diverses persones amb mascareta al metro de Moscou (EFE/Maxim Shipenkov)


Menys d'un terç de la població vacunada

Putin ha vinculat el panorama epidèmic actual amb "els baixos nivells de vacunació". Només 47 milions de russos, un 32,4% del total, estan vacunats amb la pauta completa, segons les estadístiques oficials:

"Només tenim dues maneres de passar aquest període: emmalaltir o vacunar-se. És millor vacunar-se que no haver de pagar greus conseqüències més tard."

És per això que ha emplaçat els dirigents regionals a augmentar els ritmes de vacunació i garantir l'accés a les medicines. També s'ha mostrat partidari de concedir dies lliures als vacunats per recuperar-se de les seqüeles del fàrmac.

Fa uns dies que Rússia se situa per sobre del miler de morts diaris per Covid. El total de defuncions per la pandèmia és de 225.353, tot i que les dades oficials sobre excés de morts en aquest període tripliquen aquesta xifra.

Des que va començar la pandèmia, Rússia ha registrat més de vuit milions de casos de coronavirus, la qual cosa el situa com el cinquè país del món amb més contagis, darrere els Estats Units, l'Índia, el Brasil i el Regne Unit.

Un cafè fora d'un punt de vacunació a Moscou
Un cafè fora d'un punt de vacunació a Moscou (EFE/Maxim Shipenkov)


Confinament estricte a Letònia

D'altra banda, Letònia implanta des d'aquest dijous un confinament estricte, juntament amb el toc de queda nocturn. La mesura durarà quatre setmanes i afectarà totes les activitats culturals, socials i reunions públiques, a banda de les trobades entre persones de més d'una llar.

El toc de queda està vigent entre les vuit del vespre i les cinc de la matinada, amb l'única excepció de les persones que es dirigeixin o tornin de la feina, els que necessitin atenció mèdica o assisteixin un familiar fora del domicili.

Durant el dia, es desaconsellen els desplaçaments que no siguin per comprar productes essencials o fer exercici a l'exterior de manera individual o amb persones del mateix nucli familiar.

Un centre comercial buit a la capital de Letònia, Riga
Un centre comercial buit a la capital de Letònia, Riga (EFE/Valda Kalnina)


El confinament restringirà sensiblement l'activitat en el sector públic, els negocis, la indústria i el comerç. La vida pública quedarà limitada als serveis essencials, les farmàcies, l'alimentació i altres productes bàsics.

Un dels punts que han causat desacords entre socis de govern és l'activitat escolar, que finalment serà presencial a la primària i virtual a la secundària.

El primer ministre letó, Krisjanis Karins, ha explicat que les restriccions més severes que adopta el país des de l'inici de la pandèmia pretenen aplanar la corba de noves infeccions, que amenacen amb sobrecarregar la sanitat pública. A Letònia, amb prou feines la meitat de la població té la pauta completa de vacunació.

Un autobús de vacunació contra la Covid a la capital de Letònia, Riga
Un autobús de vacunació contra la Covid a la capital de Letònia, Riga (EFE/Valda Kalnina)

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus RússiaVladímir Putin
Anar al contingut