Una plataforma d'afectats s'enfronta als jutjats a l'Ajuntament de Les Franqueses per les multes dels semàfors

Una plataforma d'afectats s'enfronta als jutjats a l'Ajuntament de Les Franqueses per les multes dels semàfors

Una plataforma d'afectats s'enfronta als jutjats a l'Ajuntament de Les Franqueses per les multes dels semàfors

Actualitzat
Pla general de membres de la Plataforma d'Afectats per les Multes de Les Franqueses, amb una pancarta davant de la Ciutat Judicial, el 13-12-16 (horitzontal).

Pla general de membres de la Plataforma d'Afectats per les Multes de Les Franqueses, amb una pancarta davant de la Ciutat Judicial, el 13-12-16 (horitzontal).

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental) s'ha enfrontat altre cop als jutjats a la Plataforma d'Afectats per les Multes (PAM-LF) per les sancions interposades a través de l'anomenat 'sistema foto vermell', que multa els cotxes que se salten semàfors en vermell. La plataforma s'ha concentrat davant de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per donar suport a un dels seus membres, Martí Olivella, en el judici pel recurs contenciós-administratiu interposat contra una de les nombroses multes.

El sistema foto vermell es va instal·lar a principis del 2015 en vuit semàfors de tres cruïlles del municipi. La mesura va generar molta polèmica i rebuig entre els veïns. Actualment hi ha uns "50 o 60" contenciosos oberts, cinc dels quals ja s'han celebrat, amb dues sentències favorables al consistori i la resta pendents. Les multes per saltar-se el semàfor són de 200 euros, tot i que acaba sent de 100 euros si es paga en un termini determinat. L'empresa que va instal·lar el foto vermell es queda el 20% de cada multa. La resta va a parar a les arques de l'Ajuntament. A més, els infractors perden quatre punts del carnet de conduir.Es calcula que uns 840.000 vehicles circulen cada mes per les tres cruïlles amb vuit semàfors del municipi, de 19.000 habitants, que tenen instal·lat el sistema foto vermell. D'aquests vehicles, actualment se n'acaben multant entre 600 i 700 al mes, uns 25.000 des que funciona el sistema. L'alcalde de Les Franqueses, Francesc Colomer, assegura que la majoria d'infractors són de fora del municipi. Això fa preveure uns 800.000 euros d'ingressos per a l'any que ve, tot i que les multes s'han reduït des de l'inici del funcionament de les càmeres.Els diners recaptats, concretament, aniran a parar a plans locals d'ocupació, serveis d'atenció domiciliària, accions de formació, ajudes socials, subvencions per l'IBI per a famílies necessitades, beques per a casals d'estiu i beques per a llibres escolars. A banda, també es preveu fer un casal d'estiu per a nens discapacitats. Francesc Colomer diu que els tres punts on hi ha el foto vermell responen a una "reivindicació veïnal" de fa molt temps i a peticions del cos de la policia local en base els estudis de mobilitat.Martí Olivella es queixa que el sistema és injust perquè la fase taronja del semàfor dura un segon, com evidenciaria un vídeo fet per la plataforma, mentre que legalment n'ha de durar com a mínim tres. Això provoca que molts cotxes passin en vermell pensant que encara és fase taronja. L'Ajuntament diu que la fase dura quatre segons.La plataforma diu que el sistema no està homologat, com ho hauria d'estar un sistema de radar, però el consistori al·lega que només és una càmera de vídeo que grava la cruïlla i funciona correctament. L'entitat d'afectats també al·lega que l'adjudicació del servei a una empresa privada es va fer per un procediment administratiu no permès en aquest cas, ja que es va utilitzar el procediment negociat, limitat a 60.000 euros, però la recaptació és molt superior. De fet, també critiquen que la recaptació de l'empresa depengui del número de sancions, cosa que, segons ells, fa incrementar el número de sancionats.Olivella lamenta que hagin de recórrer una per una cada multa i creu que ells ara són com els primers afectats per les clàusules abusives de les hipoteques o les participacions preferents que van acudir als jutjats, i que en el futur els donaran la raó.