Kabul

Una exdiputada amenaçada de mort denuncia que la corrupció i les màfies controlen l'Afganistan

La dissidència surt cara a l'Afganistan. Malalai Joya és una de les veus més crítiques amb el nou règim afganès que va substituir els talibans. I a més és una dona. Joya va ser expulsada del congrés de Kabul per denunciar el protagonisme dels senyors de la guerra i els narcotraficants en la política del país. Des d'aleshores viu amagada, però no en silenci, com ha pogut comprovar l'equip de TV3 enviat a l'Afganistan.

Actualitzat
Malalai Joya és una de les figures polítiques més valentes de l'Afganistan, però viu amenaçada de mort pels senyors de la guerra. Per això, la cita amb els entrevistadors és en un indret secret de Kabul. Joya viu amagada des que els senyors de la guerra van jurar matar-la i, fa dos anys, va ser expulsada del Parlament acusada de conspirar contra el govern.

Els pecats de Joya són dir que el govern afganès és un règim de criminals corruptes i, sobretot, ser dona. Tot i això, no s'acovardeix i segueix parlant molt clar. En l'entrevista Joya reparteix crítiques i retrets a totes les parts. Dels nord-americans critica que "maten, la Casa Blanca demana disculpes i el govern de Karzai, el seu govern titella, diu 'gràcies', i ja està". Demana a l'administració de Barack Obama que acabi, com més aviat millor, amb "aquest drama tràgic en aquesta suposada guerra contra el terror, i amb l'ocupació".

Sobre el nou govern afganès, Joya assegura que té "el mateix enemic i els mateixos criminals al poder". Denuncia que han canviat d'aspecte físic, però afirma que la seva mentalitat és com la dels talibans.

Joya apunta també als més perillosos de tots, els senyors de la guerra, a qui qualifica de misògins que "prohibeixen a les dones sortir al carrer sense el permís del marit, treballar o anar al metge". La política afganesa lamenta que "amb aquest sistema mafiós és impossible aturar la corrupció, la inseguretat i les plantacions d'opi" i recorda que el mateix germà de Karzai és un narcotraficant famós.

Finalment, Joya mira cap al seu poble i critica que el govern de Karzai hagi rebut 20.000 milions de dòlars des del 2001, però que encara avui "18 milions d'afganesos visquin amb menys de dos dòlars al dia".
Anar al contingut