Brandy Bottone compareixerà davant la justícia el pròxim 20 de juliol (Arxiu iStock/piranka)

Una embarassada reclama una multa en un carril VAO de Texas al·legant que el fetus compta

Assegura que si el Codi Penal reconeix l'infant no nascut com a persona per prohibir l'avortament també l'ha de comptar com a passatger a dins d'un vehicle

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Es diu Brandy Bottone, té 32 anys, viu a Plano, una ciutat de l'àrea metropolitana de Dallas, a Texas, i s'ha fet famosa als mitjans de comunicació i a les xarxes socials per recórrer una multa de trànsit. Per què?

Doncs perquè ha fet servir la doctrina Roe vs. Wade, la mateixa que ha permès al Suprem derogar el dret a l'avortament a tot el país, per defensar que es compti un fetus com a passatger independent en un vehicle.


Tot va començar el 29 de juny passat, quan Brandy Bottone, llavors embarassada de 34 setmanes, anava a recollir el seu fill.

Feia tard i circulava per una via HOV a la interestatal 365 de Dallas, reservada als vehicles amb més d'un passatger --el que coneixem com a carrils VAO--, quan la van aturar en un control rutinari de trànsit.

L'agent li va preguntar si era conscient que anava per un carril reservat, ella va respondre que sí, i llavors, després de mirar i remirar a dins del vehicle, l'agent li va dir: "I on és l'altre passatger?". Brandy Bottone explica que es va assenyalar la panxa i va dir: 'És aquí'."

"L'agent em va respondre que érem dos cossos en un de sol i que no comptava, però li vaig dir: 'La meva nena és aquí i, segons la doctrina Roe vs. Wade, és una persona viva.'"


Feta la llei, feta la trampa

L'excusa va fer dubtar l'agent un minut, però finalment li va dir que no volia entrar en cap discussió, que la normativa de trànsit era clara, i li va entregar una citació i una multa per anar sola per un carril d'alta ocupació.

Una multa de 215 dòlars que Bottone ha decidit recórrer: "Em va dir que, si lluitava, potser la retirarien, i és el que estic fent."

"Com a dona em vaig quedar parada. Per mi, és evident que és una persona i penso arribar fins al final", continua Bottone.

"Si al Codi Penal de Texas un fetus es considera una persona abans del naixement, per què no es compta com a segon passatger?"

Brandy Bottone ha fet públic el seu cas, que s'ha fet viral a les xarxes socials, on tothom hi ha dit la seva. També l'han entrevistat en diversos mitjans de comunicació, tant de premsa escrita com a la ràdio i la televisió.

 

Alguns juristes asseguren que, malgrat que el Codi Penal reconeix l'infant no nascut com a persona, la normativa de trànsit no ho fa, però que això no vol dir que el cas estigui perdut. Dependrà, asseguren, del criteri del jutge.

El cas podria comportar, segons alguns advocats, una reforma urgent de la normativa de trànsit a l'estat, i una sentència favorable podria establir un precedent que obriria la porta a noves reclamacions.

La vista de Brandy Bottone s'ha previst per al pròxim 20 de juliol, la mateixa data en què surt de comptes.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrànsitAvortament
Anar al contingut