Imatge de la creu de Caravaca trobada a l'excavació de Maryland
Imatge de la creu de Caravaca trobada a l'excavació de Maryland (Travis Parno/Historic St. Mary's City)

Una creu de Caravaca de fa 370 anys, la insòlita troballa en una excavació de Maryland

Els arqueòlegs creuen que un missioner espanyol l'hauria entregat a un indígena, que alhora la va intercanviar amb un colon britànic al segle XVII

RedaccióActualitzat

"Déu meu! Déu meu!" Van ser els crits de l'arqueòloga que va fer la troballa: una creu de Caravaca enterrada. Ha passat en unes excavacions al fort de St. Mary's, el primer assentament britànic a l'estat nord-americà de Maryland, segons explica el diari The Washington Post.

La incògnita era com havia pogut arribar fins allà --una colònia anglesa-- una creu espanyola de 370 anys d'antiguitat. Es creu que la peça correspon al 1650 i calia desxifrar qui l'havia traslladat a més de 6.000 quilòmetres d'Espanya.

Els investigadors van descartar que es tractés d'un sacerdot catòlic espanyol o algun dels primers colons anglesos als Estats Units. Van entendre que les relacions tenses entre els regnes britànic i espanyol al segle XVII ho fan molt improbable.

Així doncs, la hipòtesi que més els ha convençut és que la creu va ser un objecte d'intercanvi entre pobladors de St. Mary's i un indígena, que alhora l'hauria rebut d'algun missioner espanyol de les colònies properes.

Quan això hauria passat, a finals del segle XVII, els estats de Carolina del Sud i Florida --a la banda est dels Estats Units, com Maryland-- pertanyien a la corona espanyola.

El recinte arqueològic es feia ressò de la notícia a les xarxes:

Els arqueòlegs de la investigació han conclòs que la creu es va fer a Caravaca, cap al 1650, en comprovar que té un aliatge de coure que es feia servir a localitat murciana en aquella època.

A més, té un petit orifici superior que fa pensar que es tracta d'un penjoll com els que feien servir els missioners que van viatjar d'Espanya cap a Amèrica per evangelitzar la població indígena.

Segons la tradició cristiana, la creu de Caravaca és una relíquia de la creu en què Jesucrist va ser crucificat.

Prop d'un segle d'excavacions

Els arqueòlegs buscaven les restes de l'assentament de St.Mary's, el jaciment colonial més antic de Maryland, des dels anys 30. El van construir els colons blancs el 1634 i no va ser fins al març de l'any passat que se'n va anunciar la troballa.

L'arqueòleg Travis Parno, director de la investigació, ho compartia a Instagram:

 

Les excavacions iniciades aleshores han permès trobar altres objectes, com peces de ceràmica, agulles o puntes de fletxa.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut