La Coral Renaixença en ple assaig
El sistema pot ajudar a que les corals no hagin de fer sempre assaigs presencials

Una app permet a les corals assajar amb veus artificials que llegeixen partitures

L'ha desenvolupat l'empresa catalana Voctro Labs, nascuda com a spin-off de la Universitat Pompeu Fabra

Xavier DuranActualitzat

Algoritmes que llegeixen una partitura, generen veus artificials i ajuden que els membres de corals assagin i millorin la seva afinació.

Això és el que proporciona l'aplicació Cantãmus, una eina creada per l'empresa catalana Voctro Labs. A part de facilitar els assaigs i la millora de la tècnica, l'aplicació pot dur, en el futur, a corals distribuïdes, que permetrien a persones de diferents llocs del món cantar juntes i en temps real.

Voctro Labs, sorgida de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), desenvolupa tecnologies d'àudio basades en intel·ligència artificial, amb les quals crea veus artificials parlades o cantades a partir de textos o partitures.

El sistema és capaç de llegir una partitura i generar de manera automàtica les veus de tot el cor, com es pot veure en aquest vídeo:

Els usuaris poden pujar les seves pròpies partitures o seleccionar alguna peça del catàleg, format per més de 50 composicions d'autors com Bach, Mozart, Haydn, Schubert, Mendelssohn, Brahms i Bruckner.

Una altra opció és veure la partitura a la vegada que es reprodueix la música i que l'usuari gravi la seva veu. El sistema ofereix una valoració automàtica de la seva afinació.


De les corals als usuaris individuals

La tecnologia de Cantāmus va sorgir d'un projecte de recerca liderat per la investigadora de la UPF Emilia Gómez, del Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG). Aquest grup coordinava un projecte d'R+D de la Comissió Europea, anomenat TROMPA, que té com a objectiu desenvolupar solucions per fer més accessibles els recursos musicals digitals.

En el marc d'aquest projecte, Voctro Labs va rebre l'encàrrec de crear veus sintètiques en diversos idiomes. Va desenvolupar un prototip per avaluar la tecnologia amb intèrprets i el va provar amb diferents corals catalanes, canadenques i daneses.

Els creadors de l'empresa van observar una resposta molt positiva dels usuaris i es van adonar que el mètode podia tenir un mercat.

El director de Voctro Labs, Jordi Janer, explica algunes de les possibilitats que ofereix l'aplicació:

"Un avantatge molt important de Cantāmus és que les corals poden tenir el seu repertori digital pujat a la plataforma, i cada cantant pot generar les seves gravacions per compartir-les amb el director."

I afegeix que si ara s'ofereix una subscripció per a corals, "el següent pas serà obrir-lo a usuaris individuals".


La coral virtual del futur

Això genera moltes més opcions, com ara que es creïn corals "entre amics o entre persones que comparteixin afició per un mateix repertori".

I en uns moments en què augmenta molt l'oferta d'activitats en línia, l'empresa ja mira més lluny:

"Volem contribuir a definir com seran les corals en el futur proper, que també podran ser virtuals i distribuïdes per qualsevol punt del món."

Això seria un pas més en les activitats distribuïdes i anirien més enllà de les reunions virtuals i les conferències o classes a les quals assisteixen persones que no es mouen del seu lloc de residència, a diferents punts del món.

En aquest cas, aquests usuaris podrien cantar junts i en temps real, encara que es trobessin, en aquell moment, en continents diferents i separats per milers de quilòmetres.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaMúsica
Anar al contingut