Fotografia de Peter Turnley (@peterturnley)
Fotografia de Peter Turnley (@peterturnley)

Un Visa pour l'Image més reduït pel coronavirus, que n'és protagonista

Menys exposicions presencials a menys llocs, amb opció de visites virtuals per internet

RedaccióActualitzat

El festival de fotoperiodisme Visa pour l'Image de Perpinyà resisteix els efectes de la crisi sanitària i ha obert amb una edició adaptada a les restriccions i mesures de seguretat. S'ha de portar mascareta, els aforaments són limitats i s'han suprimit espais i activitats.

El director de la mostra, Jean-François Leroy, admet que aquest és un any "complicat" i que fins fa pocs mesos no tenien clar no tan sol si es podria fer.

"Estem contents de poder-hi ser i dir que hi haurà una vintena d'exposicions accessibles al públic. Malauradament no podrem fer les projeccions habituals. Ho farem a través de la pàgina web, on es poden veure exposicions i, a les nits, projeccions. Ens hem vist obligats a limitar els llocs d'exposició a només on es pugui respectar un sol sentit de circulació."

El coronavirus, que ha trasbalsat l'organització, també és un dels temes centrals d'aquest any.

"Ho mostrarem de 3 maneres: amb una exposició de Peter Turnley, que ha treballat sobre la Covid a Nova York, que ha estat un dels grans focus de contagi, als Estats Units. També hem fet una tria de les fotos que ens semblaven més representatives d'aquesta pandèmia, i les nits de projecció també tenim un bloc de 13 minuts que mostra l'impacte de la Covid arreu del món."

Però la crisi sanitària no pot fer oblidar, i això ho tenen clar des de l'organització del Visa pour l'Image, que estem enmig de crisis profundes i greus que potser no són tan presents ni en els mitjans de comunicació ni en la ment de la ciutadania i que són objectiu del fotoperiodisme.

"Penso que la Covid tindrà un final, en canvi la crisi ecològica, l'escalfament del planeta, si no hi actuem ràpid, serà massa tard per a les generacions futures. Els residus de plàstic, la desforestació a l'Amazones, la sorra quitranosa al Canadà, la pol·lució industrial al sud d'Itàlia, la sequera i les inundacions a l'Índia... Efectivament, hem posat molt d'accent sobre aquesta crisi climàtica i ecològica que esdevé una urgència universal i de la qual pagarem les conseqüències molt de pressa."

Altres qüestions que s'aborden a la mostra de Perpinyà són conflictes i revolucions urbanes a països com l'Iran, l'Iraq, el Líban, o la situació a Síria o l'Afganistan, moltes de les quals centraran les nits de projeccions que es veuran online.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

El millor fotoperiodisme del món torna a Perpinyà. El festival @visapourlimage arriba a la 32a edició consolidat com a cita obligada per als amants de la fotografia. S'hi exposaran una vintena de treballs, del 29 d'agost al 13 de setembre. També es podran veure a la web del festival. 1. Un jove luo partidari de l'oposició en un cotxe en flames durant una manifestació a Kènia. Els luo són el tercer grup ètnic més nombrós al país. Yasuyoshi Chiba, @yasuyoshi_chiba, AFP 2. Un manifestant detingut a Hong Kong el 2019 durant la Festa Nacional de la Xina, que commemora la proclamació de la República Popular. Anthony Wallace, @antwallace, AFP 3. Després de diversos atacs del cartel de Los Ardillos, els veïns del Rincón de Chautla, a Mèxic, han decidit passar a l'acció i han creat un grup d'autodefensa. Alfredo Bosco, @boscoalfredo, Luz amb el suport de Le Figaro Magazine 4. L'Erika és del Brasil i fa 27 anys que viu als Estats Units. És infermera i es va oferir voluntària per anar a Nova York en ple esclat de la Covid a la ciutat. Peter Turnley, @peterturnley 5. Veïns i treballadors de la Creu Roja davant la casa d'una família que ha perdut la filla d'11 mesos per l'ebola al poble de Rutshuru, al Congo. Finbarr O'Reilly, @finbarroreilly, per a la Fundació Carmignac 6. Pujant a un açaí a l'illa de Combu, al Brasil. Victor Moriyama, @victormoriyama, The New York Times 7. El llac Manchar, al Pakistan, és un dels més grans d'Àsia. Famílies mohana hi viuen en una quarantena de vaixells, envoltades d'ocells que converteixen en animals de companyia. Els entrenen per atacar les aus que migren des de Sibèria. Sarah Caron, @sarah_caron_photographer, Le Figaro Magazine 8. Una nena va a buscar aigua en plena sequera a Uttar Pradesh, a l'Índia. La gent de la zona diu que fa un anys el paisatge era molt diferent. Bryan Denton, @bdentonphoto, The New York Times 9. Estudiants de secundària amb els llums dels mòbils encesos en una protesta contra el govern a Hong Kong. Nicole Tung, @nicoletung 10. Llàgrimes en un funeral simbòlic per un manifestant mort per les forces de seguretat a Bagdad. Emilienne Malfatto, @emiliennemalfatto #visapourlimage #visapourlimage2020

A post shared by 324cat (@324cat) on

 

 

Fins al 27 de setembre es poden visitar vint exposicions en tres espais, i les virtuals per internet es poden fer a visapourlimage.com.

No és el Visa pour l'iIage de cada any. Però, tot i que reduït per les circumstàncies, n'ha volgut mantenir l'essència.

 

ARXIVAT A:
Fotografia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut