Imatge de John Demjanjuk arribant al jutjat. (Foto: Reuters)
El jutge ha considerat que la mala salut de Demjanjuk era un indici que no fugiria. (Foto: Reuters)
Munic

Un ucraïnès de 91 anys, condemnat a cinc anys de presó pels crims del nazisme

John Demjanjuk, un ucraïnès de 91 anys que va ser entregat pels Estats Units a la justícia alemanya, ha estat condemnat a cinc anys de presó per complicitat en l'assassinat de 28.060 jueus durant el nazisme. Immediatament després de ser sentenciat, ha estat posat en llibertat, després que el jutge de l'Audiència de Munic hagi tingut en compte que el condemnat ha passat dos anys a la presó de manera preventiva, i no hi ha risc de fuga, per la seva mala salut, Demjanjuk va en cadira de rodes, i que no podrà tornar als Estats Units, on vivia des dels anys 50, perquè n'ha estat expulsat.

Actualitzat
L'acusació demanava sis anys de condemna per les morts que hi va haver a Sobibor, un camp d'extermini neonazi a Polònia, on hi van morir 250.000 jueus deportats de tot Europa i on eren gasejats. Segons l'acusació, Demjanjuk hi va treballar com a guarda de seguretat l'any 1943, i per això se'l relaciona amb 28.060 morts. Demjanjuk hi va treballar com a guardià durant sis mesos, tot i que ell ho nega i diu que era un presoner més. L'any 1942, exercia com a soldat soviètic, i va ser capturat pels alemanys que el van convertir en soldat voluntari de Sobibor.

Davant del tribunal ni s'ha immutat quan s'ha dictat sentència. L'acusació pública s'ha basat en el full de servei número 1393, que demostra que Demjanjuk va ser un dels 120 guardians voluntaris de Sobibor. La seva defensa creu que només és un "cap de turc pels alemanys, que ha de pagar per tots els errors que van cometre uns altres en el passat". El seu advocat, insisteix que el full de servei presentat per la fiscalia era fals i que durant els 18 mesos de procés no ha pogut presentar cap testimoni que pogués identificar el seu client.

El judici ha durat divuit mesos per la delicada salut de l'acusat, que no podia aguantar sessions més llargues de 90 minuts, i ha estat condemnat gairebé 70 anys després de cometre els crims.

Aquesta serà segurament l'última sentència que es dicti a Alemanya contra un criminal de guerra implicat en l'holocaust, tot i que és possible que la defensa presenti al·legacions i aquest cas encara no estigui tancat.



Anar al contingut