Un test permetrà detectar pacients amb càncer de mama que poden reduir la químio
El test millorarà el diagnòstic d'alguns càncers de mama

Un test permetrà detectar pacients amb càncer de mama que poden reduir la químio

Un estudi internacional liderat per Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS confirmar i millora una prova per oferir tractaments més específics i efectius contra un dels subtipus de càncer de mama

Xavier DuranActualitzat

Un estudi internacional, liderat per Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, ha permès confirmar la validesa d'un test genòmic per oferir tractaments més específics i efectius contra un dels subtipus de càncer de mama. L'estudi el publica la revista "The Journal of the National Cancer Institute".

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a tot el món. S'estima que 1 de cada 8 dones tindran càncer de mama al llarg de la seva vida. I un 20% dels casos són del subtipus HER2-positiu. Els tractaments contra la proteïna HER2 han aportat beneficis a les pacients que tenen aquest càncer.

Però si bé aquests tractaments contra la proteïna és útil en totes les pacients, els metges veien que en alguns casos el benefici era molt superior. L'any 2017, un equip dirigit per Aleix Prat, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic i de l'equip Genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids de l'IDIBAPS, va demostrar la validesa d'un test genòmic per ajudar a identificar pacients que responien al tractament biològic anti-HER2 sense quimioteràpia.

L'estudi es va publicar a la revista "The Lancet Oncology". Aleix Prat el resumeix així:

"En aquest estudi, on varen participar 151 pacients de diversos centres espanyols, vam veure, per primer cop, que era possible subdividir la malaltia HER2-positiva en quatre subgrups i que un d'ells era altament sensible a la teràpia biològica anti-HER2. Ara bé, en aquell punt érem conscients que eren dades preliminars i que la implementació d'aquest test en la pràctica clínica diària requeria molta més evidència".

I això és el que han trobat i exposat en el nou article els investigadors. La col·laboració amb altres centres dels Estats Units i Itàlia ha permès analitzar tumors de 422 pacients amb càncer de mama HER2+. Havien participat en 5 assaigs clínics diferents per avaluar teràpies biològiques anti-HER2 sense administrar la quimioteràpia. D'aquestes pacients, 117 tenien càncer de mama avançat.

Predir la supervivència

Els resultats confirmen el descobriment del 2017 i demostren, per primer cop, que el test pot predir la supervivència de les pacients. També han refinat l'algoritme bioinformàtic del test per identificar millor les pacients amb tumors ultrasensibles a les teràpies anti-HER2. Aleix Prat ho explica de forma concloent:

"Podem concloure que tenim davant nostre el biomarcador amb més validació clínica en càncer de mama HER2-positiu que mai ha existit".

Els resultats de l'estudi permetran seleccionar quines pacients tindran un benefici elevat a les teràpies anti-HER2 i que podran rebre menys quimioteràpia de l'habitual o, fins i tot, evitar-la. També podria ajudar a identificar pacients que ja no tenen el tumor i que no cal tractar-les amb cirurgia perquè ha desaparegut amb les teràpies anti-HER2. És un pas més en recerca translacional, és a dir, la que intenta dur la investigació bàsica a la pràctica clínica.

Això ha portat a teràpies biològiques cada cop més personalitzades que, segons Prat, estan dirigits "a eliminar les cèl·lules tumorals que posseeixen una característica biològica determinada, com la positivitat de la proteïna HER2, i no afectar la resta del cos del pacient".

ARXIVAT A:
SalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut