L'incendi ha afectat una part de la base del monument
L'incendi ha afectat una part de la base del monument

Un petit incendi crema la base del monument a Colom en ple debat sobre l'estàtua

La CUP va demanar fa una setmana obrir un debat sobre la conveniència de retirar l'estàtua, i l'alcaldessa Ada Colau aposta per mantenir-la amb la incorporació d'una "explicació crítica"

Actualitzat

Aquesta matinada s'ha declarat un petit incendi als peus de l'estàtua de Colom, al Portal de la Pau de Barcelona. Els fets han passat a dos quarts d'una de la matinada i el foc només ha afectat la part de darrere d'una de les estàtues situades a la base de l'escultura.

Dos vídeos compartits al canal de Telegram del grup El Barri Resisteix, que té més de 500 membres, mostra diversos moments de l'incendi.

 

Pocs minuts després de declarar-se el foc, la Guàrdia Urbana ha desallotjat les persones que eren prop de la base de l'estàtua:

 

A la zona on hi ha hagut l'incendi havia passat abans una rua organitzada com a prèvia del Dia de l'Orgull per diverses entitats que defensen els drets LGTBI . Les entitats que havien organitzat la rua neguen qualsevol relació amb l'incendi posterior a la base del monument a Cristòfor Colom.

Hores abans, al migdia, Vox havia aplegat un centenar de persones en el mateix punt per defensar el monument de "les amenaces de vandalisme progre, terrorista i antifa". Alguns dels manifestants, amb banderes espanyoles, s'han agafat les mans per intentar, sense aconseguir-ho, fer un cordó humà al voltant de l'escultura del mariner.

Alguns dels participants en la manifestació de Vox davant l'estàtua de Colom
Alguns dels participants en la manifestació de Vox davant l'estàtua de Colom (ACN/Miquel Codolar)


Una escultura a debat

La mort de l'afroamericà George Floyd a Minneapolis el 25 de maig per la pressió al coll del genoll d'un policia blanc ha generat un conjunt de manifestacions antiracistes que han posat en dubte la legitimitat d'escultures relacionades amb la conquesta d'Amèrica i l'esclavisme arreu del món. Algunes d'aquestes estàtues han estat enderrocades o retirades.

A Barcelona, la CUP va demanar fa una setmana obrir un debat sobre la conveniència de retirar l'estàtua, i la presidenta de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, va afirmar que "desmuntar l'estàtua de Colom seria una bona mesura" en el context de les protestes antiracistes contra personatges vinculats a la colonització i l'esclavitud

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no la vol treure perquè considera que és una "icona" de la ciutat i aposta per mantenir-la però fer-ho amb la incorporació d'una "explicació crítica" i contextualitzada del moment històric del descobriment d'Amèrica.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaAda Colau
Anar al contingut