Partidaris de Trump, durant els aldarulls del dia 6 a l'exterior del Capitoli (EFE / Will Oliver)
Partidaris de Trump, durant els aldarulls del dia 6 a l'exterior del Capitoli (EFE / Will Oliver)

Un informe de l'FBI alertava d'una "guerra" al Capitoli la vigília de l'assalt

El diari "The Washington Post" revela que l'FBI tenia constància de missatges a les xarxes socials amb crides a la violència

Actualitzat

Un informe intern de l'FBI alertava dimarts de la setmana passada, la vigília de l'assalt al Capitoli, que un grup d'extremistes es preparava per dur a terme una "guerra" a Washington i cometre actes violents.

Segons revela el diari "The Washington Post", l'oficina de l'FBI de Norfolk, a l'estat veí de Virgínia, havia alertat de plans d'extremistes que havien compartit un mapa dels túnels del Capitoli en un informe aprovat per a la publicació interna el dia 5 i compartit amb agents de l'oficina de Washington aquell mateix dia.

 

En el text, es fa referència a "crides a la violència" i a missatges a la xarxa animant a fer servir la violència. "El Congrés ha de sentir vidres que es trenquen, portes que s'obren a puntades de peu i sang que vessa dels seus soldats esclaus de BLM i Pantifa", deia un escrit, en referència al moviment antiracista "Black Lives Matter" i el col·lectiu d'esquerres Antifa.

D'altres encara eren més contundents:

"Sigueu violents. Deixeu d'anomenar això un míting o una protesta. Aneu allà preparats per a la guerra. O aconseguim el nostre president o ens morim. RES més ens farà arribar a aquest objectiu."

La informació contradiu les declaracions del cap de l'oficina de l'FBI a Washington, Steven D'Antuono, que el divendres va dir als mitjans de comunicació que no tenien "cap indicació" que hi pogués haver res planejat de cara al 6 de gener, més enllà de les protestes dels seguidors de Trump.

Dos policies, darrere d'un vidre trencat en els aldarulls al Capitoli
Dos policies, darrere d'un vidre trencat en els aldarulls al Capitoli (EFE / Michael Reynolds)

 

Descoordinació entre agències

Aquesta revelació és una mostra més dels errors que hi va haver a l'hora de prevenir l'atac al Capitoli, marcats per la descoordinació entre el Pentàgon, l'Ajuntament de Washington i la Policia del Capitoli.

La informació sobre possibles aldarulls hi era, fins i tot a nivell federal, però ni l'FBI ni la Policia del Capitoli i els responsables de seguretat del Congrés van prendre mesures després dels missatges a les xarxes socials sobre possible violència.

En els aldarulls del dia 6, el dia en què el Congrés havia de ratificar la victòria de Joe Biden, van morir un policia i quatre manifestants.

Des de l'assalt, la situació ha canviat i, aquest dilluns, l'FBI va alertar en un butlletí intern sobre possibles "protestes armades" arreu dels Estats Units des d'aquest cap de setmana fins a la presa de possessió de Biden, prevista per al dia 20 de gener.

 

 

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsJoe Biden
Anar al contingut