Aeroport de Kabul
Els problemes a l'aeroport de Kabul han frenat l'operació de rescat Flyaway (Xinhua News/Saifurahman Safi)
Afganistan

Un influencer recapta 7,2 milions de dòlars per ajudar a fugir afganesos dels talibans

El seu projecte, Operació Flyaway, compta amb la participació d'exmilitars i exdiplomàtics per rescatar els refugiats

RedaccióActualitzat

Tommy Marcus, Quentin Quarantino a les xarxes socials, és un influencer novaiorquès de 26 anys amb més de 800.000 seguidors a Instagram. El seu contingut es basa en mems de to polític i irònic amb consciència social.

Com la resta del món, Marcus va veure com els talibans prenien la capital afganesa el 15 d'agost del 2021: "Estava més enllà de l'horror i el fàstic, només volia ajudar".

 


Micromecenatge exprés

Davant la crueltat de les imatges que obrien els informatius de tot el món, Tommy Marcus va decidir actuar. Va fer una crida a les xarxes socials conscient de la seva posició influent i "el poder de la seva plataforma".

La resposta va ser aclaparadora, "milers i milers" de respostes van arribar en pocs minuts. Davant el gran ressò del públic va instar els seus subscriptors a ajudar-lo a "recaptar almenys mig milió de dòlars en 24 hores".

El projecte va rebre un suport per sobre de l'esperat i en dues hores havia rebut un milió. Les següents hores van ser claus. Va recaptar 5 milions en 24 hores i 7 milions en tres dies.

Les xifres estan avalades per la web que va fer la recaptació de fons, GoFundMe, una plataforma de crowdfunding. Gairebé 123.000 persones van ajudar aportant 58 dòlars de mitjana en una recol·lecta que va complir amb les regulacions de seguretat i control financer i internacional, segons el portal.

 

Suport d'exmilitars

Els fons van ser donats a l'empresa Raven Advisory, una empresa de seguretat creada per exmilitars. L'organització compta amb recursos i diplomàcia dels Estats Units per fer operacions a l'estranger.

La companyia, formada per antics alumnes del Pentàgon i de la CIA, es va apropar a Tommy Marcus després de l'èxit del projecte.

"És el més pur que he fet mai", confessava Jason Hatch a France Press. Veterà de les forces armades i de la diplomàcia, que va ser el responsable d'elaborar les llistes de passatgers a evacuar. Es va encarregar de recollir els documents necessaris per ajudar-los a fugir de Kabul i que poguessin anar a països com els Emirats Àrabs, Qatar, Kosovo, Uganda i Albània.

 

Gran part del pressupost, 4,79 milions de dòlars, es van invertir en deu vols programats entre l'agost i principis d'octubre. Els vols els operaven aerolínies com l'egípcia Mayfair o Kiwijet, propietat d'un empresari neozelandès, Nicolas Steele.


Crítiques al projecte

Ha aconseguit realment Flyaway ajudar els afganesos? Un article del diari Washington Post posa en dubte l'èxit de la missió. En un article han investigat a fons el projecte i afirmen que l'impacte ha estat més testimonial del que publicita Tommy Marcus.

El principal problema, segons el Post, ha estat la gran quantitat de vols cancel·lats i els problemes burocràtics entre les aerolínies i el projecte. Un exemple és la manca de transparència amb Nicolas Steele, a qui les autoritats nord-americanes investiguen per un cas de frau sense relació amb l'operació Flyaway i l'Afganistan. Segons el diari, Steele no repon correus ni trucades, i la seva participació a Kiwijet és sospitosa.

Un dels punts crítics que van paralitzar el projecte va ser l'atemptat suïcida amb 100 morts a l'aeroport de Kabul el 26 d'agost. L'atac d'Estat Islàmic va congelar completament les evacuacions. Els vols es van cancel·lar quan ja estaven pagats pel deteriorament de la seguretat i per l'augment de les primes d'assegurances.

L'apotació del projecte Flyaway, segons l'article del Washington Post, finalment s'ha limitat a l'aportació de diners en altres rescats organitzats pels EUA.

France Press, en canvi, ha recollit testimonis que acrediten el "rescat directe" de 565 afganesos en diversos avions.

Els responsables de la iniciativa són conscients de les dificultats i asseguren que estan intentant corregir els problemes. L'organització anuncia que tenen dos avions nous preparats per a 600 passatgers per sortir tan aviat com sigui possible.

ARXIVAT A:
AfganistanInstagramTalibans
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut