L'incendi de la Ribera d'Ebre continua actiu i podria cremar fins a 20.000 hectàrees
Una imatge del foc de la Ribera d'Ebre, aquest dimecres al vespre (@bomberscat)
La Torre de l'Espanyol

L'incendi de la Ribera d'Ebre crema sense control i es tem que pugui afectar 20.000 hectàrees

El foc continua actiu i 350 efectius dels Bombers han treballat durant la nit per intentar controlar-lo

Quim BalaguerActualitzat

L' incendi que va començar a primera hora de la tarda d'aquest dimecres entre la Torre de l'Espanyol i Vinebre, a la Ribera d'Ebre, continua actiu i cremant, empès per la marinada de component sud-est que ha bufat a la zona. Un cop ha sortit el sol, però, el vent és més feble i les condicions meteorològiques són més favorables.

Fins a última hora d'aquest dimecres, el foc ha cremat 4.000 hectàrees. Durant la nit, s'ha mantingut un dispositiu de 350 efectius dels Bombers, amb 80 vehicles, maquinària pesant i 10 tractors que han treballat per intentar controlar l'incendi.

 

 

Pel que fa a l'origen del foc, podria haver estat un femer, tot i això fonts d'Interior assenyalen que no té per què ser la causa directa. Tot i que no complia amb les condicions i Agricultura li obrirà una sanció administrativa. Els Bombers, de moment, no ho vinculen tampoc.

Segons Manel Pardo, director general de Prevenció i Extinció d'Incendis, ha declarat que el que els preocupa és el front que avança cap a la Palma d'Ebre.

Pel que fa les persones desallotjades, la majoria han dormit en casa de familiars i amics.

 

 

A més, la Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'Exèrcit té previst desplegar 120 efectius, amb sis autobombes, dos camions nodrissa i un buldòzer del Batalló d'Intervenció de Saragossa. A més hi estan intervenint quatre mitjans aeris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació: un amfibi, dos avions de càrrega en terra i un avió de comunicació.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, que a última hora de la tarda de dimecres s'ha reunit amb els comandaments dels bombers al centre de control de Vinebre, s'ha mostrat pessimista de cara a poder controlar les flames en qüestió hores:

"Lamentablement s'han complert les previsions que ens indicaven que estàvem en una setmana crítica i de perill extrem. En només sis hores aquest incendi ha cremat més de 3.000 hectàrees i té potencial per poder-ne cremar fins a 20.000. Serà un incendi de llarga durada, i fins que no passin força hores no podrem estabilitzar-lo ni controlar-lo. Serà un foc de gran magnitud com feia anys que no veiem."

El flanc dret, prioritari

El conseller ha explicat que el foc avança en direcció nord-oest per dos flancs. L'esquerre, avança en paral·lel a la C-12, l'eix de l'Ebre, i s'espera que la carretera pugui actuar com a tallafoc i freni la progressió de les flames. És per això que els esforços dels bombers es concentraran al flanc dret, on no hi ha cap obstacle que el pugui aturar, per evitar que el front s'eixampli.

 

 

 

Miquel Buch, conseller d'Interior, afirma que el foc pot afectar 20.000 hectàrees

 

Al llarg de la tarda han arribat a treballar en l'extinció del foc 60 dotacions terrestres dels bombers i 14 mitjans aeris, dos dels quals aportats pel Ministeri d'Agricultura. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha posat en valor la col·laboració des de l'administració central.

 

També el president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat des del seu compte de Twitter la preocupació per l'evolució de l'incendi de la Ribera d'Ebre.

 

 

El foc continua cremant sense control

 

El foc, que ha començat a tocar de la carretera T-714, de Vinebre a la Torre de l'Espanyol, ha evolucionat de forma molt ràpida, conduït pel vent i saltant algunes pistes forestals i carreteres locals. Al inici, els agents rurals ja treballaven amb una primera hipòtesi de les causes de l'incendi.

 

 

Masies evacuades

La ràpida progressió de les flames ha fet que a mitja tarda Protecció Civil hagi demanat als Mossos l'evacuació de masies dels termes de la Palma d'Ebre, Bovera, Flix, Maials i Llardecans situades en el camí de les flames.

Empès pel vent, el foc ha avançat amb molta rapidesa en direcció nord-oest cap a la comarca de les Garrigues des del seu origen a la Torre de l'Espanyol.

Alguns pagesos no han estat a temps de salvar les seves propietats. L'alcalde de la Torre de l'Espanyol, Joan Juncà, ha explicat al 324 que un veí del poble ha perdut la seva granja:

 

"El foc l'hi ha cremat tot, i li ha matat tot el bestiar que tenia a la granja."

 

Desenes de xais han mort cremats en una granja de la Torre de l'Espanyol

 

Els ajuntaments de la zona han habilitat espais per acollir la gent que ha hagut de ser evacuada. L'alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha explicat que una vintena de persones de les masies evacuades són al pavelló municipal, on han passat la nit. 

 

"Molta gent de les masies té també casa al poble o hi té família, i per tant bona part dels evacuats no hauran d'estar-se al pavelló."

 

Francesc Barbero, alcalde de Flix

 

Com a mesura preventiva, s'han tancat diverses carreteres de la zona per evitar situacions de risc i no entorpir la mobilitat de les dotacions de bombers que treballen en les feines d'extinció.

Es tracta de la C-12, l'eix de l'Ebre, entre Maials i Flix, i les carreteres locals T-714 a la Torre de l'Espanyol, la T-2237 entre Vinebre i la Palma d'Ebre, la T-703 entre la Palma d'Ebre i la C-233, i la C-233 entre Bovera i Flix.

 

Catorze mitjans aeris han treballat tota la tarda en les feines d'extinció de l'incendi

El perímetre de la zona afectada és de 128 quilòmetres i té una amplada de 14 quilòmetres. Durant aquest dijous s'espera que les temperatures pugin fins als 35 graus

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut