La malaltia de Parkinson afecta 6 milions de persones al món (Pixabay)
La malaltia de Parkinson afecta 6 milions de persones al món (Pixabay)

Un fotofàrmac activat per la llum es mostra més eficaç per tractar el Parkinson

La investigació ha tingut èxit amb animals i encara està lluny d'aplicar-se en humans, però obre la porta a tractaments més precisos

Actualitzat

Un fotofàrmac, un compost que s'activa per la llum, s'ha mostrat eficient en animals afectats per la malaltia de Parkinson.

El nou medicament, anomenat MRS7145, l'han desenvolupat investigadors de l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL, i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que han publicat el treball a la revista "Journal of Controlled Release".

Aquest nou fàrmac és un compost químic que es manté inactiu en el cos fins que no se'l sotmet a una llum no perjudicial per a l'organisme que l'activa de manera precisa i selectiva a la zona del cervell afectada.

Els investigadors han implantat fibres òptiques a la zona del cervell dels animals que controla l'activitat motora afectada per la malaltia de Parkinson. Aquestes fibres òptiques irradien la llum que serveix per activar i dirigir amb precisió el medicament, segons explica el professor Francisco Ciruela, cap de la investigació.

"Un cop el cos estriat és irradiat amb llum violeta, el fàrmac actiu s'allibera i bloqueja el receptor A2A d'adenosina. El bloqueig dels receptors d'adenosina té un efecte facilitador de l'activitat de la dopamina (acció prodopaminèrgica)."

"Una precisió espaciotemporal més fina permetrà manipular els circuits neuronals amb més detall i establir el seu funcionament amb finalitats terapèutiques i neuroprotectores."

Tot i que l'aplicació del fotofàrmacs en humans encara és una fita llunyana, la recerca amb animals és molt important per intentar dissenyar noves estratègies terapèutiques en el futur basades en aquestes tècniques.

"Avui dia, a més, hi ha tractaments basats en la implantació d'elèctrodes al cervell de malalts de Parkinson per controlar l'activitat elèctrica de les neurones. Amb la mateixa premissa, les fibres òptiques també podrien fer arribar la llum a gairebé qualsevol part del cos, i aquests òrgans serien irradiats amb llum controlada per un dispositiu electrònic que regularia la intensitat i durada de la radiació."

L'optofarmacologia, fotofàrmacs controlats per una app

L'optofarmacologia és aquesta disciplina innovadora que es basa en l'ús de la llum, amb una determinada longitud d'ona, per controlar l'activitat dels medicaments. Són els fàrmacs fotosensibles, que poden actuar amb més precisió espacial i temporal.

Els fàrmacs convencionals contra el Parkinson tenen una acció limitada, ja que actuen de manera poc precisa i lenta a les parts del cervell afectades. Amb el temps, els fàrmacs que ara s'utilitzen van perdent l'eficàcia, cosa que obliga a augmentar-ne les dosis o a canviar el medicament. A més, els fàrmacs que es fan servir actualment generen efectes perjudicials en l'organisme.

Per a l'aplicació de la pauta de tractament, com en el cas de malalties cròniques com el Parkinson, el professor Ciruela explica que el sistema d'activació del fotofàrmac es podria controlar a distància a través d'una aplicació al mòbil.

"Amb un sistema d'alliberació lenta del fotofàrmac, per exemple, un pegat acoblat amb un sistema d'irradiació controlat remotament per una app al mòbil, el clínic podria controlar d'una manera precisa l'alliberació de la dosi més eficaç del fàrmac actiu al lloc d'acció."

 

12 milions d'afectats de Parkinson el 2030

La malaltia de Parkinson és el segon trastorn neurodegeneratiu més comú, després de l'Alzheimer, i afecta més de l'1 % de la població. Aquesta patologia, que danya el sistema nerviós central, afecta més de 6 milions de persones arreu del món, una xifra que es podria elevar a més de 12 milions el 2030, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). En aquest trastorn, el neurotransmissor que controla l'activitat motora --la dopamina-- està reduït a causa de la mort progressiva de les neurones que la transporten.

ARXIVAT A:
SalutCiènciaParkinson
Anar al contingut