Jim Jarmusch envoltat de l'equip de "The dead don't die" (Reuters)

Un festival de Canes amb menys paritat i altre cop sense Netflix

Jim Jarmusch inaugura el festival de Canes amb una peli de zombis i Almodóvar opta per sisena vegada a la Palma d'Or

Xevi MiróActualitzat

Els zombis de Jim Jarmusch han estat els primers a arribar a les pantalles de l'edició d'enguany de Canes. La pel·lícula que el director americà presenta al festival francès ha inaugurat la 72a edició d'un dels festivals més prestigiosos de cinema del món. Amb tot, la pel·lícula ha estat rebuda amb poc entusiasme per la crítica, que, malgrat que li han rigut algunes gràcies, no l'han trobat "gens especial" i fins i tot "narcòtica".

Moments abans, Javier Bardem i Charlotte Gainsbourg havien inaugurat el festival, que s'acabarà el 24 de maig amb l'anunci dels guanyadors de la Palma d'Or.

Javier Bardem i Charlotte Gainsbourg a Canes (Reuters)


La pel·lícula de Jarmusch és una paròdia en què la política de Trump i els negacionistes del canvi climàtic són criticats obertament. A més, Jarmusch també es riu d'una societat complaent i totalment abduïda pel consumisme. Els actors que posen la cara a zombis i resistents són els habituals del director de "La nit a la Terra" i "Flors trencades": Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny i les aparicions estel·lars de Tom Waits, Iggy Pop, Selena Gomez i el raper RZA.

Netflix i igualtat de gènere

Algunes de les reivindicacions i polèmiques de l'any passat tornaran a l'edició d'enguany. Netflix no hi aportarà cap pel·lícula i en la cerimònia inaugural, el presentador, Eduard Baer, va demanar al públic que vagin al cinema plegats: "Sortiu, en comptes de quedar-vos a casa mirant Netflix amb una pizza", va dir. Canes obliga a presentar les pel·lícules del certamen a les sales de cinema i no a les televisions dels abonats, i la llei francesa obliga que passin quatre mesos entre l'estrena al cinema i la publicació de la pel·lícula en formats casolans (DVD, "streaming" i similars).

Alejandro González Iñárritu, president del jurat de Canes 2019 (Reuters)


L'altra polèmica gira al voltant de la igualtat de gènere. El jurat d'aquesta edició està presidit per Alejandro González Iñárritu. El director d'"Amores Perros", "Birdman" i "El renacido" és la primera persona d'origen llatinoamericà que presideix el jurat de Canes. La resta està compost per quatre dones i cinc homes, al revés que el jurat de l'any passat, on les dones eren majoria i estava presidit per l'actriu australiana Cate Blanchet.

A les pel·lícules que opten al premi important, quatre estan dirigides per dones, la resta, setze, tenen directors masculins.

 

Amb tot, Iñárritu ha criticat la política immigratòria del president dels Estats Units i l'ha titllat de "perillós" i "cruel".

Pel·lícules que opten al premi

Entre els noms més sonats dels que opten al gran premi del jurat hi ha Pedro Almodóvar, que presenta "Dolor y gloria", i Quentin Tarantino, que presentarà "Once upon a time... in Hollywood". El film autobiogràfic del director manxec és el sisè intent d'aconseguir la Palma d'Or, un dels pocs premis importants que encara no té a casa.

Els germans Dardenne i Terrence Malick també presentaran noves pel·lícules a França. Una de les promeses més esperades del festival és la protagonitzada per Ladj Ly, que alguns mitjans han qualificat com l'Spike Lee francès. Ly ha estat seleccionat per competir amb "Els miserables", la versió llarga d'un curtmetratge que ja va guanyar al festival de Clermont-Ferrand i que tracta sobre les revoltes a les "banlieues" l'octubre del 2005.

Un Certain Regard, la competició més "alternativa" del festival, té entre els seus participants Albert Serra, que presenta "Liberté" una pel·lícula situada al regnat de Lluís XVI, just abans de la Revolució Francesa. Serra és l'únic representant català seleccionat en una categoria oficial a Canes.


Els homenatges

Agnès Varda, la directora belga de la Nouvelle Vague que va morir a finals de març, ha estat homenatjada amb el cartell de l'edició d'enguany, on se la veu filmant "Le pointe courte", la seva òpera prima.

 

L'altre homenatge del festival serà per a Alain Delon, que rebrà la Palma d'Or honorífica. L'homenatge a l'actor francès ha rebut certes crítiques, ja que ha mostrat el seu suport a la ultradreta francesa, ha confessat haver pegat a les dones i està en contra del matrimoni gai.

Diego Armando Maradona i Elthon John també tenen previst passar pel festival francès quan es mostrin -fora de concurs- les pel·lícules sobre les seves vides. Sylvester Stallone mostrarà les primeres imatges de Rambo V.

ARXIVAT A:
Festival de CanesCinemaIgualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut