El príncep Bernat dels Països Baixos (Arxiu Nacional dels Països Baixos)

Un carnet oblidat demostra que l'avi del rei dels Països Baixos era del partit nazi

Guillem d'Orange lamenta el "gran impacte" que la notícia tindrà en moltes persones, sobretot en la comunitat jueva

RedaccióActualitzat

El príncep Bernat dels Països Baixos, avi del rei actual, Guillem d'Orange, va formar part del partit nazi. Mort el 2004 als 93 anys, sempre va negar que n'hagués format part. Però ara s'ha fet públic un carnet que prova que era membre del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany (NSDAP, per les seves sigles en alemany).

Nascut en una família aristocràtica alemanya el 1911, Bernard de Lippe-Biesterfeld va ser el príncep consort holandès després del seu matrimoni amb la reina Juliana.

La seva primera filla, Beatriu, va regnar entre el 1980 i el 2013, quan va abdicar en favor del seu fill Guillem Alexandre.

El carnet del partit nazi del príncep Bernard dels Països Baixos
El carnet del partit nazi del príncep Bernat dels Països Baixos (Arxiu Reial de la Haia)

El rei Guillem diu que cal transparència

L'actual rei s'ha mostrat conscient del "gran impacte" que el passat nazi del seu avi ha pogut tenir en moltes persones, especialment a la comunitat jueva.

Amb tot, Guillem s'ha mostrat convençut que cal afrontar el passat amb la "major transparència" possible.


Com van trobar el carnet del partit nazi?

Va ser un historiador el que va trobar en els arxius privats del príncep el carnet de membre de l'NSDAP. Això, després que la casa reial neerlandesa decidís obrir els seus arxius privats fins al 6 de setembre del 1948.

De fet, ja hi havia la sospita d'aquesta pertinença al partit nazi, però Bernat sempre ho havia negat.

Després d'aquesta filtració, els arxius reials dels Països Baixos van decidir fer públic el document. El rei Guillem Alexandre ho valorava així:

"També tinc la possibilitat d'eliminar coses de l'arxiu, però he decidit no fer-ho. Crec que tot l'arxiu hauria d'estar a disposició dels investigadors i de la historiografia de la forma més transparent possible."

La troballa ha sortit a la llum aquesta setmana perquè està publicada en un llibre que acaba de treure a la llum l'historiador Flip Maarschalkerweerd. L'autor va trobar el document en catalogar els arxius de Bernat després de la seva mort el 2004.

La princesa Amàlia, al costat dels reis, Guillem Alexandre i Màxima
La princesa Amàlia, al costat dels reis Guillem Alexandre i Màxima (Europa Press/Koen Van Weel)

Una sospita confirmada

Dos historiadors van assegurar el 1996 que el príncep havia format part del partit nazi fins al 1936, moment en què es va casar amb la reina Juliana, monarca dels Països Baixos entre el 1948 i el 1980.

L'aristòcrata alemany sempre va negar haver format part del partit de Hitler o haver-hi simpatitzat. Així es pronunciava Bernard de Lippe-Biesterfeld en una entrevista a un mitjà neerlandès poc abans de morir:

"Puc declarar amb la mà a la Bíblia: mai vaig ser nazi, mai vaig pagar per formar part del partit, mai vaig tenir un carnet de membre."

ARXIVAT A:
MonarquiaNazismePaïsos Baixos
Anar al contingut