El guanyador menjant un calçot
El guanyador s'ha menjat 221 calçots (ACN/Ariadna Escoda)

Més de 3 quilos de calçots d'una tacada: un barceloní guanya per 14è cop el concurs de Valls

Adrià Wegrzyn ha participat 17 vegades en el concurs, que enguany ha arribat a la 41a edició, i no ha sumat més títols perquè van canviar les normes

Redacció/ACNActualitzat

221 calçots d'una tacada. 3,135 quilos en 45 minuts. Se'ls ha menjat el barceloní Adrià Wegrzyn i, amb aquesta fita, ha tornat a proclamar-se guanyador del concurs de menjar calçots de Valls per catorzè cop. Hi ha participat disset vegades des del 2002.

De fet, no ha sumat més títols perquè l'organització va canviar les regles per evitar-ho. Ara, qui aconsegueix el primer premi, no pot presentar-se l'any següent. "Així descanso", diu ell.

Wegrzyn ha explicat que la seva alçada --1,98 metres-- és una de les raons per les quals pot menjar tant. En tot cas, segons ha explicat al programa "Tot es mou" de TV3, sempre hi ha un moment del concurs en què es planteja "què faig aquí un altre cop". "Entre el minut 15 i el minut 20 és quan et fas la pregunta de què torno a fer jo aquí", diu.

La 41a edició s'ha fet aquest diumenge i, com cada any --ara ja sense les restriccions covid dels últims dos--, el repte era ingerir el màxim de calçots possible en tres quarts d'hora.

Wegrzyn no havia tornat a presentar-se al concurs des d'abans de la pandèmia i ha assegurat que la victòria ha estat "tranquil·la". Amb 49 anys, és conscient que en algun moment haurà de retirar-se d'aquest concurs, si bé ha assegurat que seria un "honor" que els seus fills el desbanquessin com a campió en un futur.

El concurs, que ha tingut una vintena de participants, és un dels atractius de la Gran Festa de la Calçotada de Valls, que enguany ha reunit més de 20.000 persones de públic i més de 2.000 degustacions de calçotades.

Es tracta de menjar el màxim de calçots possible en tres quarts d'hora (ACN/Ariadna Escoda)

Bones previsions de collita

Pel que fa a la collita, la IGP Calçot de Valls manté la previsió d'arribar a vint milions de calçots aquesta temporada, mentre que els restauradors auguren que la demanda s'incrementi les pròximes setmanes.

Malgrat tot, el fred dels últims dies els beneficia. El president de l'organisme, Dalmaci Clofent, afirma que "és com si ens haguessin donat diners, les temperatures a prop de zero graus transformen en sucres els enzims de les plantes, que guanyen característiques organolèptiques". "Estem molt satisfets", ha indicat.

Hi ha tres premis i hi han participat una vintena de persones (ACN/Ariadna Escoda)

Calçotades més enllà dels calçots

Amb la voluntat de mantenir el nivell de qualitat de les calçotades i, alhora, donar sortida a altres productes lligats a aquesta ceba, la Cambra de Comerç de Valls treballa per elaborar una certificació per a la restauració.

Segons el president de l'ens, Josep Maria Rovira, el protocol no només tindrà en compte que els restauradors serveixin calçots de la IGP, sinó també com es couen i amb quins altres aliments i begudes es mariden.

La previsió és que l'any vinent se certifiquin els primers dotze restaurants del conjunt de la comarca. "Aquest any hem posat la primera pedra, volem pujar un esglaó per arribar a l'excel·lència de la calçotada", ha conclòs Rovira.

 

ARXIVAT A:
Cultura popular
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut