Els combats a la zona fan témer per la seguretat a la central
Els combats a la zona fan témer per la seguretat a la central

Txernòbil queda desconnectada de la xarxa elèctrica però no hi ha perill imminent

Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament de l'aturada en l'alimentació de la central, mentre l'agència de l'ONU per l'energia nuclear diu que no suposa una amenaça immediata per a la seguretat

RedaccióActualitzat

Molts ulls estan posats sobre la central nuclear de Txernòbil, situada al nord de Kíiv i a prop de la frontera amb Bielorússia. Aquest dimecres, la planta ha estat desconnectada del subministrament elèctric, enmig d'acusacions creuades de Rússia i Ucraïna per posar-ne en perill la seguretat.

El Ministeri de Defensa de Rússia ha acusat les forces ucraïneses d'atacar les línies elèctriques i una subestació que alimenta la planta nuclear de Txernòbil. Segons aquesta versió, han estat experts d'aquest país els que han actuat immediatament per alimentar l'estació amb generadors dièsel.

Ho ha dit el viceministre de Defensa de Rússia, Nikolai Pankóv, en roda de premsa, segons ha recollit l'agència de notícies russa Sputnik: "Han atacat la subestació i les línies elèctriques que alimenten la planta d'energia nuclear de Txernòbil. Els experts russos han pres mesures immediates per canviar les fonts d'energia."

"He d'assenyalar amb gran pena que els nacionalistes ucraïnesos han comès una altra provocació, una provocació extremadament perillosa."

Pankóv responia així a les acusacions dels responsables ucraïnesos, que han atribuït a l'ocupació russa la falta d'electricitat a la central.

Aquest matí, la companyia nacional d'energia ucraïnesa ha informat que la planta de Txernòbil s'havia quedat sense electricitat pels atacs de les tropes russes i ha advertit del perill que s'escapés radiació. Segons l'empresa, no era possible restablir el subministrament a causa dels combats que encara hi havia:


El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha alertat que els generadors que abasteixen la central tenen una capacitat de reserva d'unes 48 hores i que, després d'aquest temps, els sistemes de refrigeració es pararan.

Per la seva banda, l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OEIA) ha dit que la falta de subministrament elèctric de la central "no suposa un impacte crític en la seguretat".

Segons l'agència, la càrrega tèrmica de la piscina d'emmagatzematge de combustible gastat i el volum d'aigua de refrigeració de la central nuclear "són suficients per eliminar eficaçment la calor sense necessitat de subministrament elèctric".

El personal, sense relleu des que va començar la invasió

Des del 24 de febrer, quan va començar la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, el personal que atén l'antiga central nuclear de Txernòbil no ha canviat. Són 210 tècnics i guàrdies que treballen sense relleu des de fa gairebé dues setmanes, segons alerta Ucraïna.

Aquest dimarts, l'agència nuclear de l'ONU va advertir de la situació d'estrès i fatiga que viuen els treballadors. El director de l'OEIA, Rafael Grossi, es va mostrar "molt preocupat" per la situació:

"Estic profundament preocupat per la situació difícil i estressant que afronta el personal de la planta de Txernòbil i els riscos potencials que això implica per a la seguretat nuclear."

Grossi va dir en un comunicat que cal facilitar urgentment "el relleu segur del personal", en referència a les forces russes que tenen el control de la central.

L'autoritat reguladora de l'energia nuclear ucraïnesa assegura que només es pot comunicar amb la planta per correu electrònic.

Vista d'arxiu de la ciutat de Prípiat
Vista d'arxiu de la ciutat de Prípiat (Reuters/Gleb Garanich)
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut