Madrid

"Txapote" i "Amaia" es neguen a declarar en el judici per l'assassinat del regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco

El dirigent d'ETA Javier García Gaztelu, àlies "Txapote", i la seva companya Irantzu Gallastegi, àlies "Amaia", s'han negat a declarar en el judici per l'assassinat del regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco. El judici ha començat a l'Audiència Nacional, nou anys després de la mort de Blanco a mans de l'organització terrorista. El fiscal demana no només que siguin condemnats a 50 anys de presó, sinó també una indemnització per als pares del conseller de 500.000 euros i la prohibició als etarres d'anar a la localitat d'Ermua en un període de cinc anys "des de la seva excarceració momentània o definitiva".

Actualitzat

La secció primera de l'Audiència Nacional ha iniciat el judici als exdirigents etarres Francisco Javier García Gaztellu i Irantzu Gallastegi pel segrest i assassinat el 12 de juliol de 1997 del regidor del PP Miguel Ángel Blanco.

El judici ha començat aquest dilluns cap a les 11.30, amb una hora de retard. L'etarra que va assassinar el regidor popular s'ha negat a contestar les preguntes de l'acusació. "No diré res, no respondré", ha dit l'acusat en basc acollint-se al seu dret de no declarar. La seva companya sentimental, acusada pels mateixos fets, també ha preferit guardar silenci davant l'interrogatori del fiscal.

El fiscal sol·licita per als dos acusats una pena de 50 anys de presó. A més, la fiscalia de l'Audiència Nacional sol·licita una indemnització per als pares del regidor de 500.000 euros i la prohibició als etarres d'anar a la localitat d'Ermua en un període de cinc anys "des de la seva excarceració momentània o definitiva".

Per aquests mateixos fets ja ha estat condemnat a 25 anys de presó l'exregidor d'Herri Batasuna a Eibar Ibon Muñoa, malgrat que en el seu cas la fiscalia no va demanar la mesura d'allunyament que ara demana per a "Txapote" i "Amaia", extradida a Espanya el juny del 2005.

El primer testimoni que s'ha sentit a la sala, per un canvi d'última hora en les compareixences, ha estat el de Consuelo Garrido, la mare del regidor assassinat, que ha recordat els detalls d'aquell tràgic dia en què ETA va segrestar el seu fill. "Txapote", Gallastegi i José Luis Geresta Múgica -ara ja mort- van dur a terme el crim el 10 de juliol.

En aquest primer dia de judici també ha estat cridat a declarar com a testimoni l'exregidor d'HB Ibon Muñoa Arizmendarrieta, condemnat l'octubre del 2003 a 33 anys de presó com a còmplice dels fets. Muñoa ha negat conèixer les intencions de Gallastegi i "Txapote". A més, en la seva declaració a l'Audiència, Muñoa ha denunciat haver patit "tortures" durant els interrogatoris policials.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut