El fòssil ha estat classificat més de 60 anys com a vegetal
El fòssil ha estat classificat més de 60 anys com a vegetal

Turtwig, el fòssil Pokémon que pensaven que era una planta i és una tortuga

Uns fòssils trobats als anys 50 a Colòmbia i que estaven catalogats com a restes vegetals són notícia per l'analogia amb un pokémon de quarta generació

No es tracta de cap nova troballa. És un conjunt de fòssils ben coneguts a Colòmbia que, fins ara, estaven classificats com a plantes.

Els va trobar en la dècada dels anys 50 el sacerdot colombià Gustavo Huertas, que va dedicar part de la seva vida a recol·lectar mostres de roques i fòssils a Villa de Leyva, una localitat situada a uns 160 quilòmetres de Bogotà.

A Villa de Leyva hi ha la Formación Paja, una formació geològica única, declarada patrimoni de Colòmbia, per la gran quantitat de restes fòssils de vertebrats que conté. A la Formación s'han trobat restes de dinosaures, plesiosaures, pelicosaures, ictiosaures i avantpassats de cocodrils i de tortugues que hi vivien durant el cretaci inferior, fa entre 113 i 132 milions d'anys.

Però malgrat que l'indret és famós per la riquesa de vida animal en el cretaci, el pare Gustavo Huertas va catalogar aquells fòssils en concret com a restes vegetals, i així s'han mantingut durant més de 60 anys. Fins que un grup d'investigadors els ha tornat a analitzar i han vist que no eren plantes, com es pensaven, i que corresponen a cries fossilitzades d'una espècie de tortuga.

Els resultats de la investigació s'han publicat a la revista Paleontologia Electrónica.

El fòssil Pokémon

El que per al Pare Huertas eren exemplars de la planta "Sphenophyllum colombianum", són en realitat i, segons han confirmat paleontòlegs colombians, restes fossilitzades de cries de tortugues marines. Ho certifiquen amb l'anàlisi de marques d'estructures òssies.

Els paleontòlegs han identificat les marques de la columna vertebral en el fòssil
Els paleontòlegs han identificat les marques de la columna vertebral en el fòssil

El descobriment no hauria sortit de l'àmbit acadèmic si no fos que, en algun moment, algú va trobar una semblança entre la història d'aquests fòssils de tortuga i un dels més de 900 pokémons que existeixen. Es tracta de Turtwig, un petit pokémon quadrúpede inspirat tant en una planta com en una tortuga terrestre. De color verd clar, potes grogues i closca marró, del cap d'aquesta tortuga creix la tija d'una planta amb dues fulles.

El pokémon Turtwing
El Pokémon Turtwig

Ha estat aquesta característica el que ha servit per identificar-lo amb la resta fòssil del cretaci colombiana. I, de retruc, fer que una descoberta científica que hauria passat completament desapercebuda fora de l'àmbit acadèmic, hagi ocupat espai en diaris i mitjans de comunicació de tot el món.

I una coincidència més entre les petites tortugues fossilitzades i l'univers Pokémon: el petit Turtwig evoluciona al nivell 18 a Pokémon Grotle i a Pokémon Torterra al nivell 32. De la mateixa forma, els investigadors asseguren que les petites tortugues de Villa de Leyva eren parents d'altres espècies de tortugues prehistòriques gegants que van arribar a fer fins a tres metres de llarg.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientArqueologia
Anar al contingut