Trump reapareix després dels dubtes sobre la seva salut: "Ara em sento molt millor"

"Veurem què passa els pròxims 2 dies", diu en un vídeo el candidat a continuar com a president dels Estats Units

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El gir radical de guió de la campanya de les eleccions als Estats Units pel positiu de Covid-19 de Donald Trump està mostrant un president amb un to molt diferent de l'habitual.

Aquest dissabte a la nit Trump ha gravat un missatge a l'hospital militar on està ingressat i l'ha difós a Twitter, un vídeo en el qual afirma que els últims dies s'ha sentit malalt de debò:

"Vaig venir aquí, no em trobava gaire bé. Ara em sento molt millor. Estem treballant de valent per recuperar-me. He de tornar perquè encara hem de tornar a fer gran Amèrica."


Trump també corrobora la versió aportada per la Casa Blanca que les pròximes 48 hores seran crítiques per a la seva salut:

"Només vull explicar-vos que començo a sentir-me bé. No sé els pròxims dies, suposo que seran la prova de debò, així que veurem què passa els pròxims 2 dies."

 "Ho hem fet molt bé, però encara ens queden passos per fer i hem d'acabar aquesta feina. Tornaré, crec que tornaré aviat i espero acabar la campanya de la manera que es va iniciar, de la manera que hem estat fent i del tipus de xifres que hem estat fent."

No està clar a quines xifres es refereix Trump, però molt possiblement són els percentatges de vot que reflecteixen les enquestes, i que fins ara han estat favorables al seu rival, Joe Biden.
 

"Com a líder, has d'afrontar problemes"

El president i aspirant a ser reelegit d'aquí un mes, ha aprofitat l'ocasió per reivindicar-se com a "gran líder", i ha afirmat que s'ha posat en risc davant del coronavirus:

"Em van donar aquesta alternativa: quedar-me a la Casa Blanca, tancar-me, no marxar mai, ni tan sols baixar al despatx oval, només quedar-me a dalt i gaudir-ne. 'No es trobi amb gent, no parli amb gent i ja està', però jo no podia fer això, havia d'estar al capdavant."

"Això és Amèrica, això són els Estats Units, el país més gran del món, aquest és el país més poderós del món. No puc estar tancat en una habitació totalment segur i simplement dir: 'Ei, que passi el que hagi de passar'. No puc fer això. Hem d'afrontar problemes. Com a líder, has d'afrontar problemes. Mai no hi ha hagut un gran líder que hagi fet això."


En els 4 minuts que dura el vídeo, Trump afirma que com a president està lluitant per tots els malalts de Covid-19, no només dels Estats Units, sinó de tot el món.

També diu que les teràpies que li estan aplicant "semblen miracles que provenen de Deu", i agraeix les mostres de suport que ha rebut de dins i de fora dels Estats Units.
 

Ha necessitat oxigen?

Mentrestant, segueixen sense aclarir-se alguns dels dubtes generats per les declaracions contradictòries dels dos equips mèdics que l'atenen, el de la Casa Blanca i el de l'hospital militar Walter Reed on està ingressat.

Un dels interrogants era si el president havia necessitat oxigen en algun moment, un fet que l'hospital es negava a confirmar, malgrat les preguntes insistents dels periodistes. La tarda d'aquest diumenge, en la ja habitual roda de premsa, els metges han confirmat que Trump ha necessitat oxigen dues vegades: una abans d'anar a l'hospital i una altra dissabte.


També han destacat que el seu estat segueix millorant, cosa que els fa pensar que "podria rebre l'alta dilluns".
 

El Centre Mèdic Walter Reed de l'exèrcit dels Estats Units, a Bethesda, Maryland (Wikipedia)

 

L'hospital dels presidents

El Centre Mèdic Walter Reed on tracten Trump és un hospital militar situat als afores de Washington, i la seva construcció la va promoure el president Franklin D. Roosevelt el 1938.

Té una suite presidencial gestionada per la Casa Blanca, i és on, quan ha calgut, s'han tractat els presidents dels Estats Units des de fa dècades.
 

Donald Trump preparant-se per gravar el missatge, aquest dissabte a Bethesda, Maryland (Reuters)

 

Una iconografia sòbria

És a la sala de conferències d'aquesta suite on Trump ha gravat el vídeo, sense corbata i amb una escenografia sòbria presidida per les banderes dels Estats Units i de la presidència del país.

Malgrat la iconografia presidencial, la difusió del vídeo, gravat amb una qualitat força baixa, no l'ha fet a través del seu compte oficial a Twitter, @POTUS (President of the United States, "president dels Estats Units"), sinó del seu compte personal, que té 86 milions de seguidors.
 

 

ARXIVAT A:
Trump Coronavirus Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut