Trump i la seva dona, positius per Covid "amb símptomes lleus" a un mes de les eleccions

El candidat demòcrata Joe Biden, que va compartir escenari amb Trump en el debat de dimarts, ha donat negatiu

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, i la seva dona Melania han donat positiu per coronavirus aquest dijous a la nit, divendres al matí hora d'aquí. Ho ha afirmat ell mateix a Twitter:

"Aquesta nit, la primera dama i jo mateix hem donat positiu de Covid-19. Començarem la nostra quarantena i procés de recuperació immediatament. Ho superarem junts!"


El positiu per coronavirus i la quarantena que comporta arriben quan falta un mes per les eleccions en què Trump es juga la presidència contra Joe Biden i amb els sondejos en contra.

Per tant, és un gir de guió de conseqüències imprevisibles en un moment clau de la campanya, just després del primer debat entre els dos, que s'ha arribat a qualificar com el "pitjor de la història".


"Com un refredat"

La Casa Blanca ha confirmat hores després que tant Trump com la primera dama, Melania, tenen "símptomes lleus" de la malaltia. El cap del gabinet de la Casa Blanca, Mark Meadows, ha assegurat que el president està "amb molta energia":

"El president té símptomes lleus (...) i segueix no només amb bons ànims, sinó amb molta energia. Com cada matí, m'ha comunicat les cinc o sis coses que vol que faci"

Els símptomes són semblants als d'un refredat, segons fonts de mitjans estatunidencs, que asseguren que els assessors del president van notar que dimecres a la nit semblava exhaust, en acabar un míting a Minnesota.

El seu metge particular a la Casa Blanca, Sean Conley, ha informat que al president nord-americà se l'ha administrat una dosi de vuit grams d'un coctel experimental d'anticosos comercialitzat per la farmacèutica Regeneron. 

 


Tots els actes de la campanya que impliquin el president nord-americà es faran virtualment o bé seran posposats temporalment.


Biden, negatiu

Joe Biden i Trump van coincidir dimarts en el debat electoral per a la presidència del país. Malgrat el contacte, Biden i la seva dona Jill han donat negatiu al test que s'han fet divendres al matí. En un tuit, el candidat demòcrata ha desitjat una "ràpida recuperació" a Trump i a la primera dama i ha recordat la importància de portar mascareta.

El vicepresident Mike Pence també ha donat negatiu, un fet rellevant ja que seria l'encarregat d'estar al capdavant del país en cas que Trump estigui impossibilitat.
 

Es quedaran a la Casa Blanca

Poc després del tuit de Trump, s'ha difós a les xarxes un document signat pel metge militar Sean P. Conley, que és el responsable mèdic de la Casa Blanca, i que certifica el positiu del president i la seva dona:

 

En aquest document es desprenia que ni Trump ni la seva dona tenien símptomes de Covid-19, cosa que després s'ha desmentit. També asseguraven que no sortiran de la Casa Blanca els pròxims dies:

"El president i la primera dama estan bé ara mateix, i tenen previst quedar-se a la Casa Blanca durant la seva convalescència."

Conley afegia que està segur que Trump podrà "continuar exercint les seves funcions sense interrupcions mentre es recupera."


FLOTUS i POTUS

Melania Trump, a través del seu compte institucional a Twitter, l'anomenat FLOTUS (First Lady of the United Estates, primera dama dels Estats Units), ha confirmat que es quedaran a casa:

"Com han fet massa nord-americans aquest any, el president i jo estem en quarantena a casa després de donar positiu de Covid-19. Ens trobem bé i he ajornat tots els propers compromisos. Assegureu-vos que esteu segurs i ho aconseguirem tots junts."

 

Melania ha anomenat el seu marit POTUS (President of the United States), en referència al perfil institucional de la presidència del país a Twitter, que té uns 30 milions de seguidors i que Trump fa servir relativament poc, comparat amb el seu perfil personal, amb més de 86 milions. 

En quarantena

Hores abans Trump havia avançat, també a Twitter, que començava una quarantena després de saber-se que una col·laboradora molt pròxima, Hope Hicks, havia donat positiu, i també que s'havia fet el test i n'esperava els resultats.

Hope Hicks, que ha estat treballant durament i sense descans, acaba de donar positiu per Covid-19. És terrible! La primera dama i jo estem esperant els resultats dels nostres tests. Mentrestant, començarem la quarantena.

 

Però resulta que l'última aparició pública del president dels EUA va ser aquest dijous tornant d'un acte de recaptació de fons a Nova Jersei. Ja sabia que la seva assessora havia donat positiu i tot i això va participar en aquest sopar.


El segon debat, en l'aire

El proper debat està programat per d'aquí dues setmanes, el 15 d'octubre, a Miami. Ara caldrà veure si la quarantena i l'estat de salut de Trump permeten celebrar-lo o s'ha d'ajornar o suspendre.

Hope Hicks és una dels 5 alts càrrecs de l'administració dels Estats Units que han donat positiu de Covid. Ni ella ni el president acostumen a portar mascareta en les seves aparicions públiques.

Entre 20 i 30 persones a l'avió

Segons diversos mitjans, a l'avió presidencial on viatjaven Donald i Melania Trump i l'assessora Hope Hicks hi havia entre 20 i 30 persones, membres de la família de Trump i treballadors de la Casa Blanca.

És la primera vegada que el president nord-americà admet que s'ha sotmès a la prova per detectar el virus. Al principi de la pandèmia Trump es negava a respondre als periodistes que li demanaven si s'havia fet la prova i, fins i tot, menystenia el virus.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut